Начало История на медицината Абсентът като лекарство

Абсентът като лекарство

От 1797г.

Абсентът като лекарство - изображение

Точният произход на абсента е неясен. Медицинската употреба на пелин датира от древен Египет. За нея се споменава в Еберс папирус, написан около 1550 г. пр.Хр. Пелиновият екстракт и виното, напоено пелинови листа се използват като средства за защита от древните гърци. Освен това, има данни, разказващи за съществуването пелиново вино, наречено "absinthites oinos" в Древна Гърция.

Първите ясни доказателства за абсента в съвременния смисъл (като дестилиран алкохол, съдържащ зелен анасон и копър), датира от 18 век. Според народно предание, абсентът започва като патентно лекарство, използващо се за всякакви цели, създадено от д-р Пиер Ординеър, който е френски медик, живял в Кувет, Швейцария около 1792 година.

Рецепта за лекарството си, Ординеър предава на сестрите Хенрои от Кувет, които започват да продават абсента като лекарствен еликсир.  Други твърдят, че сестрите са правили лекарството още преди д-р Ординеър. И в двата случая, майор Дюбие придобива формулата за лекарството от сестрите, а през 1797, заедно със сина си Марселин и зет си Анри-Луи Перно, майорът пуска на пазара първия дестрилиран абсент "Dubied Père et Fils" в Кувет.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Absinthe

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияОткритияЛайфстайлЛюбопитноЛичностиНовиниНормативни актовеОрганизацииСнимкиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЗдравни съветиАнкетиРецептиХранене при...ПроизводителиХрани и ястияАптекиЛеченияАлтернативна медицинаДиетиБотаникаКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиСпортЗаведенияТестовеОбразование