Начало История на медицината Австралиец спасява над 2 милиона деца като дарява кръв

Австралиец спасява над 2 милиона деца като дарява кръв

От 1954г. до 1999г.

Австралиец спасява над 2 милиона деца като дарява кръв - изображение

Роденият в Австралия Джеймс Харисън става известен по целия свят като „Мъжът със златната ръка“. Прякорът му е даден от Червеният кръст, тъй като в продължение на близо 60 години той дарява кръв, съдържаща ценен резус-фактор елемент. Благодарение на ежемесечните донации на мъжа са спасени над 2 400 000 новородени.

Харисън, който работи през целия си живот като машинист, започва благородната си акция воден изцяло от лични подбуди. Когато е на 14, той претърпява тежка операция на белите дробове. За да може хирургическата интервенция да е успешна, на младежа трябва да се прелее значително количество кръв. След като пациентът се възстановява в продължение на 3 месеца решава, че ще се отплати морално на света, като дарява кръв всеки месец.

В Австралия законът не позволява на лица под 18 години да участват в донорски програми. Веднага след като Харисън става пълнолетен, той започва да посещава кръводарителските центрове. Машинистът признава, че има страх от игли, но въпреки това е решен да спази обещанието, което е дал на себе си.

Харисън дарява кръв от 1954-та година. През целия си живот австралиецът не съжалява за решението си нито за миг. Лекарите приемат каузата на машиниста като обикновено добро дело. Оказва се обаче, че източената от вените му течност е много по-ценна, отколкото самият самарянин очаква.

През 60-те години на 20-ти век Здравната асоциация започва да изследва събраните от донорските програми кръв, тъй като търси проби, съдържащи новооткрития резус-отрицателен фактор. Антигенът е много важен за спасяването на деца със същия тип кръв, отраснали в утробите на майки с резус-положителен ген. След дълги тестове учените откриват, че над 3 милиона деца са получили необходимия за правилното износване и развитие на мозъка на детето серум, извлечен от дарената от Харисън кръв. Лекарите заключват, че над 2 милиона бебета дължат живота си на самарянина.

Оказва се, редкия антиген е необходим на около 17% от австралийските родилки. Липсата на изкуствено добавяне на антигена в организма на бъдещата майка може да доведе до преждевременно раждане и/или трайни увреждания на плода. Тъй като тези кръвни телца не могат да се синтезират в лаборатория, за набавянето им се използват проби от около 160 донора на кръв, между които и машинистът-самарянин.

Когато Джеймс Харисън разбира за реалната стойност на неговата акция, той не търси никаква печалба от делото си. Напротив, опитва се да дарява живителната си течност още по-често. Оказва се, че благодарение на това решение е спасен живота на собствените му внуци.

Последното кръводаряване на Джеймс Харисън

Последното кръводаряване на самарянина е документирано от медиите. То става на 11 май, 1999. Както винаги скромният мъж, който тогава е пенсионер на 81 години, запрята ръкава си, извръща поглед от иглата и си припомня колко важно е кръводаряването, което едно време е спасило собствения му живот. След като процедурата е извършена, лекарите обясняват на Харисън, че донорската му практика вече е опасна за собственото му здраве.

В последния си акт на щедрост мъжът е придружен от половин дузина майки, чиито рожби са били спасени благодарение на действията на дарителя. Той е официално облечен, а над главата на самарянина са завързани балони, изписващи числото 1173 - броят на посещенията му в центровете за даряване на жизненоважната течност.

През 1999-та бившият машинист е награден от правителството на Австралия с Орден за принос към страната. През 2004-та дарителят е записан и в Книгата с рекорди на Гинес като човекът, дарил най-много кръв в света.

Редактор: Георги Динев

4.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: https://www.thevintagenews.com/2018/05/17/saved-more-than-2-million-babies/

Снимки: https://www.thevintagenews.com/wp-content/uploads/2018/05/cmui13o4.jpg

https://s.abcnews.com/images/International/james-harrison-blood-donor1-nc-nm-180515_hpMain_4x3_992.jpg

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниСтатистически проучванияЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеИзследванияЗаведенияОрганизацииСоциални грижиЛеченияИстория