Начало История на медицината Агентът ориндж, белязал живота на хиляди виетнамци и ветерани от Виетнамската война

Агентът ориндж, белязал живота на хиляди виетнамци и ветерани от Виетнамската война

От 1961г. до 1971г.

Агентът ориндж, белязал живота на хиляди виетнамци и ветерани от Виетнамската война - изображение

Агент ориндж е мощен хербицид, използван от американските военни сили по време на Виетнамската война за премахването на листата на дърветата и всички житни култури и насаждения в областите, където се води войната. Той съдържа смъртоносния токсин диоксин и е най-често използваният хербицид. По-късно е доказано, че ориндж причинява сериозни здравословни проблеми – включително рак, различни родилни дефекти, обриви и тежки психологически и неврологични проблеми – както сред виетнамците, така и сред завърналите се у дома американски военнослужещи и техните семейства.

Операция Ranch hand

Виетнамска война

По време на Виетнамската война между 1961 и 1971 г. американските военни разпръскват различни хербициди над повече от 4.5 милиона акра земя във Виетнам, за да унищожат горите и насажденията, използвани от вражеските северновиетнамски сили и войниците на Виетконг за прикритие и храна - операцията е известна като Ranch hand.

За целта американците използват военни самолети, с които сипят отровата над пътища, реки, канали, оризови ниви и други земеделски насаждения. Хербицидите се пръскат и от камиони и ръчни машини около военните бази на САЩ. Поразени са и водните източници и нивите на цивилното население в Южен Виетнам. Американската операция разпръсква над Виетнам, Камбоджа и Лаос над 75 милиона литра различни хербициди.

Какво представлява агентът ориндж?

Различните хербициди, използвани по време на операцията Ranch hand носят названията на цветната маркировка по 200-литровите барабани, в които се съхраняват и пренасят химикалите.

Освен агента "ориндж" (оранжев от английски), американските военни използват следните агенти: "розов", "зелен", "лилав", "бял" и "син". Всеки от тях – произведен от компаниите Monsanto, Dow Chemical и др. – притежават различни химически добавки с различна сила на въздействие. Агентът "ориндж" е най-широко използвания във Виетнам и най-силния. Той е достъпен под формата на няколко различни смеси: "ориндж 1", "ориндж 2", "ориндж 3" и "супер ориндж".

Във Виетнам са използвани повече от 50 милиона литра от агента, което означава 2/3 от цялото количество хербициди, употребени по време на Виетнамската война.

Диоксинът в агент ориндж

В допълнение към активните съставки на агента, който обезлистява растенията, в него има значително количество 2,3,7,8-тетрахлородибензо-п-диоксин, често наричан TCDD, който е вид диоксин.

Диоксинът не е добавен умишлено към хербицида. Той е страничен продукт при производството на хербицидите. Открива се в различни количества в различни химически агенти, използвани във Виетнам.

Диоксинът се получава и при много други ежедневни дейности: горенето на боклуци, бензин и въглища, открива се в цигарения дим и при различни производствени процеси като избелването. Но TCDD, откриван в агента "ориндж" е най-опасния от всички диоксини.

Ефекти и последствия от агента ориндж

Виетнамска война

Агентът ориндж (както и други хербициди, използвани по време на Виетнамската война, съдържа диоксин под формата TCDD, който има както незабавни, така и дълготрайни ефекти. Изследвания върху лабораторни мишки са доказали, че диоксинът е силно токсичен дори в минимални дози. Той е всеизвестен карциноген (вещество, предизвикващо ракови заболявания).

Диоксинът е високоустойчиво химическо съединение, което остава в околната среда, особено в почвата, езерните и речните седименти и в хранителната верига. Той се натрупва в мастната тъкан на рибите, птиците и други животни. Човекът го приема предимно чрез храната – месо, птици, млечни продукти, яйца, морски дарове и риба.

Краткотрайното излагане на диоксин може да предизвика потъмняване на кожата, проблеми с черния дроб и тежко кожно заболяване, подобно на акнето, наречено хлоракне. Освен това диоксинът се свързва с два типа диабет, дисфункция на имунната система, нервни разстройства, мускулна дисфункция, хормонален дисбаланс и сърдечносъдови заболявания. Развиващите се зародиши са изключително чувствителни към диоксина, който може да предизвика спонтанни аборти, спина бифида и други проблеми с развитието на мозъка и нервната система на бебето.

На агента са изложени почти 4.8 милиона виетнамци и той е причинил смъртта на около 400 000 от тях. По данни на виетнамския "Червен кръст" към момента над 1 милиона виетнамци са инвалиди или страдат от заболявания, причинени от агента "ориндж", като над 100 000 от тях са деца.

Агент ориндж
Последствията от агента ориндж днес

Според множество проведени изследвания концентрацията на диоксин в почвата, храната и човешкия организъм на виетнамците, които живеят в близост до бивши американски военни бази, все още е обезпокоително висока.

Сред засегнатите са и огромен брой семейства на американски и австралийски ветерани, служили по време на войната във Виетнам. Техните деца и внуци също се борят с тежките последствия от химическия агент. Изложените на агента войници страдат от тежки обриви и кожни раздразнения, диабет тип 2, спонтанни аборти, ракови заболявания като болестта на Хочкин, рак на простата и левкемия, а при наследниците им се наблюдават тежки родилни дефекти.

Виетнамската война е поредната срамна страница от съвременната история на човечеството. Тя доказва, че каквото и да прави човек и независимо към кого е насочено, обикновено ефектът е двупосочен и дълготраен  – агентът "ориндж" покосява както виетнамските бунтовнически сили, така и цивилно виетнамско население, самите американски военнослужещи и техните деца. По-страшни са дългосрочните последствия от химическия хербицид, които са белязали хиляди деца, лишавайки ги от нормален начин на живот. Агентът "ориндж" е част от списъка на бойните отровни вещества, чието производство, съхранение, транспортиране и употреба са забранени през 1993 г. с подписването на Конвенцията за химическите оръжия. Надяваме се човечеството никога повече да не става свидетел на подобни екологични и антропогенни катастрофи.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. www.history.com/topics/vietnam-war/agent-orange 

2. http://www.news.com.au/world/asia/vietnams-horrific-legacy-the-children-of-agent-orange/news-story/c008ff36ee3e840b005405a55e21a3e1 

снимки: csmonitor.com; cnn.com; news.com.au

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиИсторияПсихологияЛайфстайлНовиниСнимкиСоциални грижиАнкети