Начало История на медицината Аеций от Амида и тетралогията му Tetrabibloi

Аеций от Амида и тетралогията му Tetrabibloi

От 502г. до 575г.

Аеций от Амида и тетралогията му Tetrabibloi - изображение

Аеций от Амида е византийски лекар и автор от гръцки произход, който се отличава с изключителна ерудиция и способности. Известен е с титлата comes obsequii (главен придворен служител), което подсказва, че е имал относително висок ранг, вероятно военен или съдебен. Тази титла се появява по времето на император Юстиниан I, поради което Аеций със сигурност е живял преди VI век. Някои от историците все пак го поставят още в IV век, но от самия му труд е видно, че той започва да пише едва в края на V и началото на VI век, тъй като споменава патриарх Кирил от Александрия, който умира през 444 г. и Петрус Архиатер, който според историците е личен лекар на Теодорих, краля на остготите, който Аеций определя като свой съвременник. Със сигурност византийският медик е живял след Орибасий, тъй като неговата медицинска енциклопедия е един от главните му източници.

Днес повечето учени приемат, че Аеций е живял и практикувал между 502-575 г.

Аеций е родом от Амида, град в провинция Месопотамия, Близкия изток , и учи медицина в Александрия – културния център на Античността и една от най-известните медицински школи. Предполага се, че Аеций е бил придворен лекар във византийския императорски двор в Константинопол. Не може да бъде доказано дали е бил християнин, тъй като споменава християнските институции и обичаи само няколко пъти, но може да се определи като първия християнски гръцки автор, който подобно на египтяните описва заклинания и амулети, като тези на Св. Василий Севастийски за премахване на кост, заседнала в гърлото, или при фистула.

Аеций е автор на огромна медицинска енциклопедия наречена Tetrabibloi (четири тома от по четири части или общо 16 книги по медицина). Разделянето на труда му на части не е направено от самия него, а от по-съвременен преводач, както отбелязва Фабриций. Този вид медицинска разработка, типична за късната античност и византийския период, много напомня на трудовете на Орибасий и Павел от Егина. Те представляват сборници с дословни откъси от произведенията на по-ранни медицински автори като Гален.

Оригиналността на медицинския труд на Аеций често се поставя под съмнение, но тъй като съществува само едно непълно издание, въпросът не може да се реши веднъж завинаги. Византийският патриарх Фотий твърди, че Аеций "не е добавил нищо и е изпуснал много" от подробностите от оригиналните източници. Но на това твърдение трябва да се гледа скептично, тъй като Аеций дава анализира своите източници, използвайки само собствения си опит и преценка. 

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. http://www.encyclopedia.com/science/dictionaries-thesauruses-pictures-and-press-releases/aetius-amida

2. http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0104%3Aalphabetic+letter%3DA%3Aentry+group%3D8%3Aentry%3Daetius-bio-3

снимки: exhibits.hsl.virginia.edu

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноТестове