Начало История на медицината Албуказис и приносът му за урологията

Албуказис и приносът му за урологията

От 936г. до 1013г.

Албуказис и приносът му за урологията - изображение

Албуказис, познат като ал-Захрауи, е средновековен мюсюлмански лекар, живял и практикувал в Кордоба, Испания, през X-XI век. Медицинската му енциклопедия Kitab al-Tasrif се състои от 30 тома и стои в основата на съвременната хирургия.

Според повечето съвременни учени методът на Албуказис за пробиване на дупка в камък, заседнал в уретрата, със специална сонда (al-Michaab), направена от най-добрата стомана, може да се счита за основата на литотрипсията.

Сонда за разбиване на камъни

Сонда, изпозлвана от Албуказис, за разбиване на камъни в уретралния канал

"Aко камъкът е малък и заседне в отвора на уринарния канал, препречвайки пътя на урината, приложете метода, който ще ви опиша преди да направите разрез, тъй като често съм намирал този подход за по-успешен и без разрез; имам опит с това. Взимате сонда от най-добрата стомана със следната форма. Трябва да бъде с триъгълен, остър връх и с дървена дръжка. След това взимате конец и с него връзвате пениса под камъка, за да не се върне той към пикочния мехур. После поставете внимателно желязната част на сондата в меатуса, докато тя стигне до камъка, и след това много, много внимателно завъртете сондата в камъка с ръка и се опитайте да го пробиете и да излезе от другата страна, след което урината изведнъж ще потече. После с ръце около пениса стиснете остатъците от камъка и те ще се натрошат и ще се излеят с урината, а пациентът ще бъде излекуван."

Албуказис също така създава специален форцепс, наречен Kalalib, който използва за разбиване на големи камъни в пикочния мехур чрез перинеална цистотомия. В същността си интервенцията представлява примитивна литотрипсия:

"Ако камъкът е много голям, е глупаво да правите голям разрез под него, тъй като в резултат пациентът или ще умре, или ще получи хронична уринарна фистула, защото мястото няма да заздравее. Вместо това се опитайте да го обработите така че да се подаде, или опитайте да го счупите с форцепс, за да можете да извадите парченцата."

Форцепс

Форцепс, изпозлван от Албуказис

Обрязването не е описано нито от Целз, нито от Павел от Егина. Павел описва само изрязването на препуциума при гангрена. Албуказис е първият, който описва техниката на срязване при обрязване с ножици – той е първият, който употребява този инструмент за хирургични цели.

Медицински ножици

Медициснки ножици на Албуказис

Главата за напълване с вода на пикочния мехур, с многобройни илюстрации на спринцовки и други инструменти, се отличава с изключителна оригиналност. За разлика от гръцкия S-овиден катетър, Албуказис използва катетри, създадени от него, които много напомнят на съвременните и са прави. Когато оперира деца, той подчертава, че използва малки варианти на инструментите си, което говори много за професионализма му. 

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник и снимки: http://www.muslimheritage.com/article/paediatric-urology-1000-years-ago

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияСнимкиСпециалистиНовиниИзследванияОрганизацииЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актовеКлинични пътекиЛюбопитноВидеоЗаведения