Начало История на медицината Американец, избегнал смъртна присъда, умира от токов удар в тоалетната

Американец, избегнал смъртна присъда, умира от токов удар в тоалетната

От 1980г. до 1989г.

Американец, избегнал смъртна присъда, умира от токов удар в тоалетната - изображение

В САЩ най-тежкото наказание за провинилите се престъпници е екзекутиране чрез електричество. За целта осъденият сяда на така наречения електрически стол. Зловещото устройство прекарва през тялото на затворника ток с висок волтаж, който убива за секунди. Точно такава съдба е отредена на Майкъл Годуин. Адвокатът на задържания обаче успява да отмени тежката присъда и да я замени с лишаване от свобода до живот. Няколко месеца по-късно Годуин неволно слага край на живота си, поправяйки кабел в тоалетната на килията си.

Провинилият се мъж е задържан през 80-те години на 20-ти век в щата Южна Каролина. По време на съдебния процес става ясно, че той е отговорен за убийството на 24-годишната Мери Елизабет Ройъм. Жертвата е пребита до смърт с електрическа ютия. Патолозите намират по тялото следи от сексуален контакт и към присъдата на Майкъл Годуин е добавено и изнасилване.

Майкъл Годуин Тези тежки обвинения изпращат престъпника на електрическия стол. Адвокатът на затворника успява да протака екзекуцията с няколко години, защото разследването се възобновява няколкократно. През 1989-та година излизат нови доказателства, които сочат, че Годуин не е посегнал сексуално на жертвата и смъртната присъда е заменена с доживотен затвор.

За новото решение повлиява и примерното поведение на затворника през изминалите няколко години. Той не участва в сбивания, не проявява никаква агресия към съкилийниците си и дори успява да завърши два обучителни курса, равняващи се на научна степен „бакалавър“. Пред адвоката си той споделя, че ако някога успее да излезе от затвора, би искал да работи заедно с млади хора.

По ирония на съдбата, само няколко месеца след отменянето на екзекуцията, Годуин умира. Причината за това е неволно излагане на силен електрически заряд. Според американската медия „Orlando Sentinel“ инцидентът е в следствие на опита на затворника да поправи повредени слушалки.

Едно от хобитата на Майкъл Годуин е да гледа телевизия. По някое време от престоя си в затвора той се сдобива с малък телевизор, който работи с портативни слушалки. Очевидно захранващият кабел на говорителите се поврежда и измъкналият се от смъртна присъда мъж решава да го поправи. Лишеният от свобода не притежава инструменти, но решава да оголи проводниците със зъби. По ирония на съдбата той забравя да извади устройството от електрическата мрежа и захапва проводника седейки на метална тоалетна чиния.

Метална тоалетна чиния, типична за американските затвориСамо след няколко минути Годуин е намерен мъртъв в килията си. Охранителите го намират гол на пода, като около устата му се забелязват явни следи от изгаряне. Установената причина за смъртта му е токов удар, увредил сърцето и мозъка на затворника.

Това се случва, защото човешкото тяло е много по-издръжливо на електричество, когато проводникът е опрян само до кожата. Вероятно Майкъл Годуин не е успял да усети заряда, течащ по жицата, до момента в който не сяда на металната тоалетна чиния. От друга страна влажната среда в устата е в пъти по-добър проводник от сухите ръце и провежда токовият пулс директно към мозъка и вътрешните органи. Тази комбинация поваля мъжа за секунди, нанасяйки смъртоносни поражения на организма му.

Най-ироничното в цялата история е, че освен избегнатата преди няколко месеца екзекуция чрез сядане на електрическия стол, Майкъл Годуин използва електрическа ютия, за да пребие до смърт жертвата си. Някои от запознатите със ситуацията хора смятат, че инцидентът е чиста проява на карма.

Смъртта на задържания мъж получава известно медийно внимание в САЩ през 90-те, тъй като служи като морален урок, който е в съответствие с българската поговорка „Който нож вади - от нож умира“.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.rawstory.com

http://nuttyfacts.blogspot.com

www.appman.com.au

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛайфстайлСоциални грижиЛечения