Начало История на медицината Анатомични рисунки на Леонардо да Винчи от 1489 до 1515 и трудове, оказали влияние на биологията и медицината

Анатомични рисунки на Леонардо да Винчи от 1489 до 1515 и трудове, оказали влияние на биологията и медицината

От 1489г.

Анатомични рисунки на Леонардо да Винчи от 1489 до 1515 и трудове, оказали влияние на биологията и медицината - изображение

През 1489 година Леонардо да Винчи започва да прави своята емблематична за историята на медицината поредица от анатомични рисунки. През следващите двадесет и пет години той системна прави дисекции на около тридесет човешки трупа, много от които в моргата в Рим. През 1515 година папа Лъв X нарежда на да Винчи да спре тази своя дейност.

Неговите рисунки включват изследвания на костните структури, мускулите, вътрешните органи, мозъка, дори положението на плода в утробата на майката. Изследванията на Леонардо да Винчи на сърцето загатват, че той е сред откривателите на концепцията за циркулацията на кръвта.

Някои от описаните по-горе анатомични рисунки на Леонардо да Винчи са:


Илюстрирани книги на Пиер Болон и Ото Брунфелс от 16-ти век, оказали влияние на биологията

Тези трудове са от голяма стойност за историята на биологията, за която наблюдението е от първостепенно значение. През епохата на Ренесанса интересът към науката се възражда и съвпада с изобретяването на печатната машина. Веднага след като книгите можели да бъдат отпечатвани и да имат илюстрации, отделени от печатния текст естествениците вече разполагали с възможността да привличат не само голям брой нови читатели, но и способността да покажат това, което е обект на тяхното усилено наблюдение.

Най-добре се е възползвал от тази възможност ботаникът Ото Брунфелс, чиито три тома, озаглавени "Herbarum vivae eicones" (Изображения на живите растения) се публикуват в Страсбург между 1530 и 1540 година. Пионерният труд на Бруфелс е подобрен от друг немски ботаник на име Леонард Фухс, чиято "Historia Stirpium" (История на растенията) е публикувана в Базел през 1542.

През 1546 Пиер Болон се отправя на двугодишно пътуване към Източното Средиземноморие с конкретната цел да намери и изобрази животни и растения, описани от древните автори. Пътуванията и наблюдения на Болон са разказвали в поредица от илюстровани томове, публикувани в Париж през 1550-те години.

Снимките по-долу ясно показват, че подобно на Леонардо да Винчи стремежът на хората от съвремието да си представят, изобразяват и изучават историята на човешката анатомия не е замрял.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.historyworld.net/wrldhis/PlainTextHistories.asp?groupid=2475&HistoryID=ac22&gtrack=pthc

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлАнатомияИсторияСнимкиЗаведенияСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииСпециалистиФизиологияЛюбопитноПсихологияНовиниЗдравни съветиЛеченияНаправления в медицинатаПроизводителиБотаникаХранене при...ПатологияСпортКлинични пътекиАнкетиРецептиГеографияАлтернативна медицинаОбразованиеТестовеОткрития