Начало История на медицината Анатомията на Грей – учебникът по анатомия на английския лекар Хенри Грей

Анатомията на Грей – учебникът по анатомия на английския лекар Хенри Грей

От 1827г. до 1861г.

Анатомията на Грей – учебникът по анатомия на английския лекар Хенри Грей - изображение

Хенри Грей е английски анатом и хирург, известен с книгата си "Анатомията на Грей" – учебник по анатомия, който се използва от студентите по медицина и днес навсякъде по света.

Детство и ранен живот

Хенри Грей е роден в Белгравия, Лондон, през 1827 г. Баща му е личен пратеник на крал Джордж IV, а след смъртта му на крал Уилям IV. Нищо не се знае за майка му. Хенри е едно от четирите им деца. Две от децата им умират като малки. Оцелява само брат му Томас Уилям Грей.

Най-ранните сведения за Хенри са, че на 6 май 1845 г. започва да следва медицина в болницата и колежа "Сейнт Джордж". Състудентите и преподавателите му го описват като усърден и методичен ученик. Сам дисектира всеки орган, вместо да гледа как друг го прави, каквато е практиката в онези дни. По този начин усвоява човешката анатомия до съвършенство.  

Докато е студент Грей публикува няколко статии, като например "Произход, връзки и разпространение на нервите в човешкото око и неговите придатъци", издадена през 1948 г.

През 1849 г. Грей завършва образованието си и става член на Кралското общество на хирурзите. През юни същата година той започва да работи в болницата "Сейнт Джордж" като хирург за период от около 12 месеца.

Кариера

През 1852 г., след като приключва с работата си като хирург, Грей е назначен като демостратор по анатомия в същата болница. Същата година излизат две значими негови статии. Първата е озаглавена "За развитието на ретината и оптичния нерв и за мембранозния лабиринт и слуховия нерв", която се базира на работата му с пилешки ембриони. В нея той доказва, че ретината се развива от издатък в мозъка.

Втората му статия "За развитието на жлезите при пилето" разглежда надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и далака. Тези му трудове впечатляват учените толкова много, че същата година е приет за член на Кралското общество. По това време е само на 25 години. През 1853 г. Грей става лектор по анатомия. С подкрепата на Кралското общество той продължава изследванията си върху далака, като извършва както химически, така и лигатурни експерименти върху кръвта в органа. Опитите му са ознаменувани с една от най-значимите творби на живота му – трактат, озаглавен "Структура и функции на далака". Публикуван е през 1854 г. и съдържа не само неговите наблюдения, но и преглед на предходните научни трудове, разглеждащи далака.  

През 1855 г. той започва да обмисля създаването на евтин и достъпен учебник по анатомия за студентите по медицина. Така Грей се свързва с колегата си Хенри Вандайк Картър. Двамата решават, че Грей ще напише текста, а Картър ще изготви илюстрациите на всеки орган.

Но за такова начинание Грей трябва да изучи наново всички органи. Двамата с Картър се възползват от Закона за анатомията от 1832 г., който позволява на лекари, учители по анатомия и студенти по медицина да се сдобиват с непотърсените тела от приютите за бедни и моргите на болниците и да извършват дисекции на дарените тела без да ги грози наказание.

Анатомията на ГрейВ продължение на 18 месеца Грей и Картър работят върху тях и придобиват знания за човешката анатомия от първа ръка. Накрая през 1958 г. книгата е публикувана под заглавието: "Анатомия: описание и хирургия" от Джон Уилям Паркър в Лондон и моментално става популярна.

По-късно Грей се захваща с патология и написва няколко статии, свързани с дисциплината. Около същия период той става куратор на музея на болницата "Сейнт Джордж" и хирург в болницата "Сейнт Джеймс".

Главни творби

Хенри Грей остава в историята и медицината с книгата си "Анатомия". Въпреки че по същото време съществуват и други учебници по анатомия, книгата му се превръща в тотален хит заради разбираемия език и логическата последователност на темите и 363-те илюстрации, изработени от Картър.

Книгата е публикувана за първи път във Великобритания през 1958 г., а в САЩ през 1859 г. След това Грей още веднъж ревизира текста и го публикува повторно през 1860 г.

След смъртта му книгата продължава да се доредактира и да се препубликува под названието "Анатомията на Грей" и последното издание (41) излиза през септември 2015 г. Дори днес трудът му се смята за един от най-важните наръчници по анатомия.

"Структура и функции на далака" е друга важна негова творба. В нея Грей установява произхода на далака от дорзалния мезогастриум – откритие, което погрешно се приписва на Йоханес Мюлер. Освен това Грей предлага описание на лимфната система, нервите и циркулацията на далака.

Награди и постижения

През 1848 г. Грей получава наградата Triennial от Кралския колеж на хирурзите за работата си "Произход, връзки и разпространение на нервите в човешкото око и придатъците му."

През 1852 г. става член на Кралското общество и по-късно член на Кралския колеж на хирурзите.

През 1853 г. Грей е награден с отличието Аstley Cooper, което се състои от 300 гвинеи за работата му "Структура и функция на далака".

Личен живот и смърт

През 1861 г. Хенри Грей се сгодява. За съжаление умира преди сключването на този брак.

Около 1861 г. 10-годишният племенник на Хенри, Чарлз Грей, се заразява с едра шарка, ужасяващо заболяване в онези времена. Хенри се грижи за него ден и нощ. Въпреки че Чарлз се възстановява, Хенри се заразява с най-тежката форма на едрата шарка.

Твърди се, че лезиите били толкова многобройни, че не можели да се различат една от друга. Умира на 13 юни 1861 г. само на 34 години.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.thefamouspeople.com/profiles/henry-gray-489.php

снимки: wikipedia.org; barnesandnoble.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиФизиологияЛюбопитноЛайфстайлАнатомия