Начало История на медицината „Ангелската светлина“, излекувала хиляди войници през Гражданската война в САЩ

„Ангелската светлина“, излекувала хиляди войници през Гражданската война в САЩ

От 1862г. до 1862г.

„Ангелската светлина“, излекувала хиляди войници през Гражданската война в САЩ - изображение

Феноменът „Ангелска светлина“ (анг. Angel's glow) е необичайно явление, наблюдавано от медиците по време на Гражданската война в САЩ. Появява се за пръв и последен път след кървавата битка при Шайло. Интересната аномалия остава неразгадана близо 140 години.

Преди да опишем самото явление, бихме искали да ви дадем малко подробности за сражението. За щастие американските хронисти от двете страни са успели да опишат всички маневри на войските. Затова до историците достигат не само подробности за числеността на двете армии и техните ходове, но и детайли като странното явление „Ангелска светлина“, наблюдавано при някои ранени войници.

Сражението се провежда на 6 април, 1862-ра година. Генерал Юлисис Грант, който служи в армията на Северните щати, се отправя с войската си към Мисисипи, готов да нахлуе дълбоко във вражеска територия. Оказва се обаче, че Конфедерацията е събрала голяма армия в близкия град Коринт, Мисисипи. Когато южняците разбират за отправилата се към тях противникова бойна част, те пресрещат Грант преди да пресече река Тенеси.

Битката при Шайло, картина

Първоначално силите на Северните щати са отблъснати, но генерал Грант успява да удържи брега. През нощта престрелките продължават, но на помощ на защитниците се притичва войската на Карлос Буел, друг северен генерал. Битката е спечелена, но на висока цена. Двете страни дават невероятни жертви, надхвърлящи 20 000 души.

През нощта на 6-ти за 7-ми Април по бреговете на реката лежат много ранени войници. Някои от тях с изненада забелязват, че раните им светят с приглушена синьо-зелен цвят. На сутринта, когато армиите се отдръпват и медиците успяват да приберат пострадалите от бойното поле, те не вярват на разказите на войниците за светещи прорези в тялото.

Бил МартинЩом някои от ранените са вкарани в тъмните лазарети, техните отворени рани наистина започват да излъчват слаба светлина. Фелдшерите остават точно толкова изумени, колкото и останалите свидетели. Случаят е подробно описан от хронистите и е наименуван „Ангелска светлина“, защото „светещите войници“ се възстановяват по-бързо от останалите, както и почти нямат възпаления около пострадалата тъкан, въпреки прекараната в калта нощ.

Феноменът остава неразгадан до 2001-ва година, когато 17-годишният Бил Мартин е на посещение в музея Шайло. Той остава много впечатлен от историята и решава да разучи какво може да е причинило появата на „Ангелската светлина“. Заедно с негов приятел и майка си, която е виден микробиолог, той започва да проучва всички микроорганизми, които могат да фосфоресцират и да живеят в съответния климат. Така сформираният изследователски екип се натъква на бактерията Photorhabdus luminescens. Тя отговаря на всички изисквания и е разпространена по поречието на Тенеси от столетия.

Photorhabdus luminescens се пренася от един вид нематод, който живее в кръвоносните съдове на някои личинки. Щом нематодът проникне в нов гостоприемник, той „изплюва“ живеещите в него бактерии, които отделят фосфоресциращи вещества, чиято цел е да убият личинката, както и всички други микроорганизми. След като заразеното червейче е мъртво, бактериите се прибират обратно в своя преносител.

Бактерията Photorhabdus luminescens Тъкмо затова войниците, чиито рани светят, се възстановяват по-бързо. Фосфоресциращите химикали на Photorhabdus luminescens унищожават другите бактерии, като така предпазват ранените мъже от инфекции. Единственият проблем в теорията на младия Бил Мартин е, че човешкото тяло е твърде топло, за да може този вид нематод да се разпространи из раните.

Майката на непълнолетния изследовател открива, че някои от войниците най-вероятно са изпаднали в хипотермия, тъй като са изгубили известно количество кръв и са изложени на студените ветрове, идващи от реката. Според нея именно затова само някои от участвалите в сражението мъже са „излекувани от „Ангелската светлина“.

Откритието на младежа му осигурява първо място в конкурса Intel International Science and Engineering Fair, който се счита за най-престижното научно съревнование за ученици в света.

Редактор: Георги Динев

1.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: allthatsinteresting.com/angels-glow

Снимки: s3.amazonaws.com

static1.squarespace.com

calebandlindapirtle.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияЛеченияФизиологияИзследванияЗдравни съветиХранене при...Клинични пътекиСоциални грижиБотаника