Начало История на медицината "Английското изпотяване": мистериозно заболяване, върлувало в Англия през 15-ти и 16-ти век

"Английското изпотяване": мистериозно заболяване, върлувало в Англия през 15-ти и 16-ти век

От 1485г. до 1552г.

"Английското изпотяване": мистериозно заболяване, върлувало в Англия през 15-ти и 16-ти век  - изображение

Знаете ли, че в края на 15-ти век и през 16-ти век в Англия върлувала непозната коварна болест с фатални последици? Много експерти по медицинска история приемат, че тя била различна от чумата, както и от други епидемични състояния и я определят като ново за разглеждания период медицинско явление. Тъй като мистериозната гостенка се "вихрела" най-вече на английска земя, то станало известно с наименованието "Английско изпотяване" / "English Sweat" (sudor anglicus) /. Покосените от инфекцията страдали от силна жажда, отделяли изключително много пот и имали висока температура. Инкубационният период на заразата бил плашещо кратък /само 5 часа/, а последиците от нея – често фатални. Любопитното е, че болестта не "подбирала" жертвите си и не се "интересувала" от благосъстоянието им – дали те били заможни или в неравностойно положение. Все пак, тя най-често засягала мъже на възраст от 15 години до 45 години, в добро материално състояние. В Англия били регистрирани общо пет епидемии, избухнали в летните месеци на 1485, 1508, 1517, 1528 и 1551 и приключили с идването на есента. През 1517 година заразата застигнала дори семейството на крал Хенри VIII, а през 1528 година – била "нежелан гост" в обкръжението на британския кардинал Томас Уолси.

Въпреки че се отличило като явление, характерно за Англия, в периода от 1529г. до 1930г. болест с много от симптомите на "Английско изпотяване" поразило северна Европа, разпространявайки се от Хамбург до Бремен и в други германски градове, а впоследствие и на юг – до Елзас и Бавария. Като доказателство за "присъствието" му на Стария континент, в лондонската библиотека "Wellcome Library" се съхранява копие от кратък трактат, отпечатан през 1529-та в Страсбург. Документът дава обяснения за произхода на заразата, а също и полезни съвети за предпазване от нея. Той бил един от общо близо 50-те различни памфлети, засягащи въпроса за "Английско изпотяване", появили се в Германия през 1529г.-1530г, макар че от тях били съхранени наистина малко. Само за информация, гореспоменатият Страсбургски памфлет би могъл да се открие в още две английски библиотеки. Смята се, че творбата била дело на двама лекари – Йоханес Нидепонтан и Лорец Фрайс (1490г.–1531г.). И ако за първия не се знае почти нищо, то вторият бил общински страсбургски медик и бележит писател, автор на трактат върху т. нар. френска болест – друго "ново" заболяване от онова време.

Иначе, споменатият памфлет започва с обръщение към тогавашния епископ на Страсбург и завършва с молитва към Бог. Последната може да се смята за категорично отражение на тогавашните представа и вярвания за ролята на божествената намеса във възникването и справянето с инфекциозните заболявания. В текста авторите дискутират етиологията на мистериозното състояние и го разграничават от чумата, тъй като, за разлика от нея, то не се характеризирало с появата на подутини по тялото. За да обосноват тезите си, Йоханес и Лорец се позоват на мисли и схващания на доказани авторитети от медицинското минало като Гален и Авицена. Втората част на документа поставя акцент върху начините за превенция, като основна роля тук се отделя на здравословния хранителен режим. Препоръчвало се, например, избягването на млечни продукти. Последната глава била отделена за методите на лечение, както и за лековете, които медиците биха могли да приложат, за да доведат до успешен край на оздравителния процес.

Както можете да предположите, подобно на много други памфлети, и този бил "скалъпен" набързо от създателите си, защото трябвало да отговори навременно на потребността от информация. Стилът на писане, с редовни препратки към древната и средновековна медицина, ни дава основание да смятаме, че въпросният писмен труд е бил предназначен както за уязвимите от болестта хора, така и за медицинските специалисти, които биха могли да го ползват с професионална цел. 

Интересното е, че в Англия, която държава се приема за основно огнище на "Английското изпотяване", едва през 1552-ра се появява научен труд по темата – книгата "A Boke, or Counseill Against the Disease Commonly called the Sweate, or Sweatyng Sicknesse" от британския лекар Джон Кай. Трудът на Кай се смята за една от най-ранните медицински истории, документиращи конкретно епидемично заболяване. 

Така или иначе, през 16-ти век, след последната епидемия, болестта просто… изчезнала. Дали фаталните й последици били преекспонирани или не - днес можем само да гадаем. Въпрос на предположения остава и причинителят на болестта – предполага се, че той е бил представител на т. нар. хантавируси.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2015/03/spotlight-explaining-the-english-sweat/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияИзследванияСнимкиАлт. медицинаХранене при...ЛеченияБотаника