Начало История на медицината Антропологични характеристики на хората, принадлежащи към негроидната раса

Антропологични характеристики на хората, принадлежащи към негроидната раса

От 1988г.

Антропологични характеристики на хората, принадлежащи към негроидната раса - изображение

В съвременната краниофациална антропометрия думата негроиден описва функции, които типизират черепите, хорактерни за чернокожите хора. Те включват подчертана и закръглена носна кухина, а костите на горната челюст, които участват в образуването на носната кухина не са масивни.

При хората с негроидна расова принадлежност често се наблюдава изпъкване на челюстите и устата (прогнатия), големи зъби, небце с правоъгълна форма и квадратни (или правоъгълни) очни орбити. Немалко от изброените черепно-лицеви черти и характеристики са често срещани и сред австралоидното население.

Поради тази причина австралоидните черепи, които се откриват от археолозите понякога се причисляват към краниоцефалните характеристики, срещащи се при негроидната раса. Въпреки, че все още се използва широко в международен план за идентифициране на човешки останки, някои поставят под въпрос надеждността и точността на краниофациалната антропометрия.

През 1988 година Ашли Монтагю изброява "неточните" структурни черти, които оразличават негроидите от кусасоидите – сплеснат нос с ниско разположен корен, плосък корен, по-малко количество телесно окосмение, дълги мигли, кръстовиден модел на вторите и третите молари. Монтагю пише, че боскопоидите имали по-голям мозък от съвременните хора и проекцията на устата им е по-малка, отколкото при другите негроиди. Той смята, че боскопоидите са предци на бушмените.

Афротекстурните коси при хората с негроидна расова принадлежност са плътни и ситно къдрави. Това е характерно за всички тях. Поради тази причина наличието на ситно къдрава коса с голяма гъстота се счита за индикатор за възможна смесица с представители на негроидните народи.

Пигментацията на тялото при цветнокожото население варира от много тъмно кафяво до светло кафяво. Тъмната кожа се среща относително често и при човешките групи, които в миналото по една или друга причина не са били определени като "негроидни".  При популациите с по-тъмна кожа все още липсва единна характеристика физическите черти и по тази причина често се причисляват към негроидната раса или към кусасоидите или австралоидите в зависимост от други техни характерни физически качества. За разлика от тях, популациите със сравнително светла кожа, които все още притежават и типични негроидни физически характеристики.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Negroid

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноНовиниХрани и ястияАлтернативна медицинаСнимкиРецептиНормативни актовеЕ-тата в хранитеЗдравни съветиГеографияПсихологияСоциални грижиОрганизацииЛичностиКлинични пътекиХранене при...СпортЛеченияЗаведенияСпециалистиМедицински изследванияБотаникаПроизводители