Начало История на медицината Апарат за анестезия на д-р Карл Конъл

Апарат за анестезия на д-р Карл Конъл

От 1917г.

Апарат за анестезия на д-р Карл Конъл - изображение

През месец февруари 1917 г., д-р Карл Конъл (1878-1941) представя пред медицинскато общество апарат за газокислородна анестезия. Подобно на по-ранния анестезометър и този апарат може да работи с азотен оксид, кислород и етер. Новият дизайн на апарата на д-р Конъл включвал много подобрения, сред които е възможността за по-голям контрол над процентното съотношение на анестетичните газове, по-точен манометър, както и по-добри възможности за преносимост, тъй като конструкцията е по-здрава. Само няколко месеца по-късно, САЩ взема участие в Първата световна война. Д-р Конъл приспособява своя апарат, правейки го приложим за условията на войната. Пособието се използва от САЩ и съюзническите армии.

Моделът на Конъл, наречен "War Special" е присъствал в много от полевите болници, поддържани най-вече от доброволци. Самият д-р Конъл е служил в медицинския корпус на американската армия по време на Първата световна война. Той е получил медал през 1923 г. за своето изобретение, което наподобява по външен вид съвременните противогази.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/745/connell-war-sp

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаХранене при...НовиниОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътеки