Начало История на медицината Апарат за изкуствено дишане на д-р Алекзандър от 1942 година

Апарат за изкуствено дишане на д-р Алекзандър от 1942 година

От 1942г.

Апарат за изкуствено дишане на д-р Алекзандър от 1942 година - изображение

Д-р Ф. Алекзадър (1908-1983) е бил главен лекар в анестезиологичното отделение на болница "Albany Hospital", когато той и неговият колега д-р Чарлз Д. Мартин са разработили своя специализиран апарат за изкуствено дишане.

Той започнал да се произвежда от компания "Foregger Company", но бил патентован едва през 1942 г. Апаратът подобрявал пряката реанимация, включваща техниката за дишане "уста-в-уста" по няколко начина. Едно от подобренията било, че медикът се разполагал на малко разстояние от пациента, за да можело да се наблюдава по-внимателно дишането му. Ограничавала се и силата на издишания въздух от медика, който навлизал в белите дробове, а това е бил изключително важен фактор при реанимацията на кърмачетата и малките деца. Кислородният апарат за изкуствено дишане разполагал с филтър за намаляване на обмена на микроби, както и с изход за свързване към допълнителен източник на кислород. Уредът на д-р Алекзандър можел да бъде оборудван с различни размери маски, но бил предназначен предимно за целите на педиатрията.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/917/alexander-resuscitator

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияСнимкиЛюбопитноСпортНовиниРецептиХранене при...Нормативни актовеЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияАлт. медицинаБотаникаКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияПроизводителиОткритияНаправления в медицинатаСоциални грижиГеографияОрганизации