Начало История на медицината Апарат за измерване на кръвно налягане на компания ”Бош и Шпидел”

Апарат за измерване на кръвно налягане на компания ”Бош и Шпидел”

От 1965г.

Апарат за измерване на кръвно налягане на компания ”Бош и Шпидел” - изображение

Преди появата на автоматичните апарати за измерване на кръвното налягане, т.нар. осцилотонометър се считал за иновация в медицинската наука, тъй като позволявал на анестезиолозите да отчитат кръвното налягане на пациентите, дори когато достъпът до ръцете им е бил блокиран. Друго предимство на апарата е, че той можел да се управлява само с една ръка. Това предоставяло възможност на лекаря да поддържа дихателните пътища на пациента и да извършва други важни задачи. Маншетът се прилагал върху пациента, преди да е започнала  операцията. Тръбите между маншета и осцилотонометъра позволявали на апарата да бъде близо до анестезиолога.

Осцилотонометърът е популяризиран от германския физиолог Хайнрих фон Реклингхаузен (1867-1942). Устройството измервало налягането с помощта на барометър манометър. Този тип манометри действали посредством диафрагма, запечатана към една от стените на вакуум "контейнер", за да се отчитат промените в налягането. Апаратът използвал два гумени балона, които са част от общ маншет. Единият от тях се ползвал, така че да „подчертае” пулса, за да могат колебанията на налягането лесно да се прехвърлят към видимите движения на иглата на манометъра. Другият балон се изпълвал с въздух, за да запуши главната артерия, разположена към рамото.
Анестезиологът използвал лостов клапан за контрол, разположен точно под манометъра. Така се оказвал контрол върху освобождаването на налягането.

Апаратът за кръвно от снимката по-долу е изработен от компания „Bosch & Speidel” в Германия между 1945 г. и 1965 г.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/628/bosch-&-speidel-oscillotonometer-

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияФизиологияСнимкиПроизводителиХранене при...ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиЗаведенияАлт. медицинаЛеченияВидеоИзследванияНормативни актовеОткритияГеография