Начало История на медицината Апарат, измерващ показателите на отделните упойки от 1984 година

Апарат, измерващ показателите на отделните упойки от 1984 година

От 1984г.

Апарат, измерващ показателите на отделните упойки от 1984 година - изображение

Историята, разказваща за употребата на анестетиците в миналото разкрива, че упойките можели да повлияят на дишането, сърдечната честота и кръвното налягане на пациентите.

През 1984 година в употреба е бил въведен анестезиологичният апарат, чиито мадел е "Puritan Bennett anesthetic agent monitor, AAM222". Уредът можел да измерва концентрацията на анестетичните газове във въздуха, който бивал подаден на пациента. Устройството било калибрирано да измерва показателите на всеки от четирите най-актуални за 20 век инхалационни анестетици: халотан, енфлуран, метоксифлуран или изофлуран.

Апаратът можел да вземе проба от въздуха, циркулиращ в дихателната верига, след което водната пара се екстрахирала от пробата, а останалата част се анализирала с помощта на инфрачервена светлина. Процентното съдържание на анестетичните газове се отчитало на дисплея чрез игла. Пробата след това или можело да бъде върната директно в циркулиращата дихателна верига, или да бъде "завъртяна" в системата за газово пречистване. Вземането на проби и измерването се извършвало непрекъснато, информирайки постоянно анестезиолога за състоянието на пациента в реално време.

За разлика от някои по-късни монитори, моделът "AAM222" не бил в състояние да идентифицира отделните газове. Бутоните на дясната страна на екрана били използвани, за да може калибрирането да се зададе директно в камерата за вземане на проби.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/816/puritan-bennett-222

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаХранене при...НовиниНаправления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиЗаведенияПроизводителиОткритияГеография