Начало История на медицината Артефакти от 1898 година, разкриващи отношението на старогръцките жени към лекарите

Артефакти от 1898 година, разкриващи отношението на старогръцките жени към лекарите

От 1898г.

Артефакти от 1898 година, разкриващи отношението на старогръцките жени към лекарите - изображение

По време на разкопки през 1898 година в Приен (Германия), немски археолози открили няколко древни фигурки (като тази на снимката по-долу). Те, впоследствие били идентифицирани като статуетки на старогръцката богиня Баубо.

Според гръцката митология, Баубо винаги можела да развесели богинята Деметра, рисувайки лице на корема си. Тя дърпала нагоре роклята си и се движила, сякаш "лицето" се смеело. Фигурки на жени, дърпащи нагоре полите си са били намирани и в други части на Средиземноморието. Тяхното съществуване може да бъде свързано и с историята на първата гръцка лекарка Агнодика. Тя е успяла да завърши медицина и да промени закона, забраняващ на жените да лекуват пациенти.

Историята на Агнодика зачерква един от основните проблеми при лечението на древногръцките пациенти от женски пол. Както авторът на Хипократовият трактат "De morbis mulierum" обяснява, жените ненавиждали, чи трябва да се доверяват на мъжете лекари, а това често пречело на успешното лечение. Въпреки това, не е изненадващо, че жените не съдействали, тъй като се считало, че те трябва да са възпитани в уединение и да бъдат научени да се срамуват от телата си.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/women/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияОткритияКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноЛичностиСнимкиНовиниЗдравни съветиНормативни актовеАнкетиСпециалистиПроизводителиОрганизацииЛеченияАптекиРецептиКлинични пътекиСоциални грижиАлт. медицинаВидеоТестовеСпортХранене при...ПсихологияПатологияФизиологияДиетиЗаведенияБотаника