Начало История на медицината Археологически находки, свидетелстващи за развитието на древнотракийското лечебно изкуство до четвърти век

Археологически находки, свидетелстващи за развитието на древнотракийското лечебно изкуство до четвърти век

От 378г.

Археологически находки, свидетелстващи за развитието на древнотракийското лечебно изкуство до четвърти век - изображение

В древните градове на нашите тракийски предци Сердика, Филипопол, Пауталия, които щели да бъдат част от държавата ни римляните са секли монети с изображения на асклепиони с образа на Аполон, Асклепий и Хигия. През първите четири века от нашата ера траките можели да се похвалят с добро развитие в почти всички клонове на медицината (наблюдавали се сравнително обособени хирургия, вътрешни, детски и очни болести).

Археолозите откриват в гробове на тракийски лекари различни медицински инструменти, с които са извършвани коремни, акушеро-гинекологнчнн и костно-ставни операции. Използвани са били вендузи гинекологични спекулуми, разни футляри и кутии.

По време на разкопки край Поповско в надгробна могила на знатен тракийски лекар от римската епоха са намерени предмети, свързани с неговата медицинска практика: лекарствени шишенца, сребърни и посребрени, бронзови лъжички, предназначени да дозират медикаментите и посребрен набор от хирургически инструменти. Шестте инструмента били прикрепени с шарнири към красиво обработена на различни фигури сребърна дръжка. Имало и шило, което служило за пробиване на тъканите или костите, два ланцета, екартьор и малка плоска лопатка за почистване на рани. Според изследователя Д. Овчаров лекарят е бил жрец в недалечното светилище на Тракийския конник (нашите тракийски предци са смятали, че медиците служели на боговете, покровителстващи здравето и изцелението).

От същата епоха са намерени и други хирургични инструменти, които се съхраняват в археологичните музеи в страната ни. Сред тях са скалпел, заострен в двата си края, ножица, пинсети, игли, сонди, вендузи, кутии за лекарства и други инструменти, с които се извършвали операции на устната кухина, главата, корема, крайниците, сухожилията, както и различни лечебни манипулации.

При археологически разкопки край Банско през 1970 година  изследователката Д. Серафимова е направила любопитно археологическо откритие. Тя е имала възможност да изследва гроб на лекар от римската епоха, в който Серафимова е открила хирургични инструменти и два бронзови съда: лекарствена кутийка с хапчета и ботуш, който вероятно е съдържал ароматни течности. В кутийката били открити бронзова лъжичка и 20 различни вида хапчета с неправилна форма и различна големина.

Проведени изследвания констатирали, че основните елементи, съставящи древните лекарства са оловото, медта и цинкът. Оловото и оловните съединения са се ползвали в миналото като кръвоспиращи, очистителни и разяждащи медикаменти. Лекарствата с цинк се ползвали при заболявания на очите, а медния оксид за лечение на изгаряния и повърхностни рани.

През четвърти век на Балканите се водили нелеки битки, вследствие на които около 378 година готите победили римските войски край Адрианопол. Това способствало за разпадането на древноримската империя, а нашите земи се слели с новосъздадената Византия.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицината"- М. Апостолов, 1984 година, София

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноОткритияНовиниИнтервютаСнимкиАлтернативна медицинаЗаведенияСпортРецептиНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииСпециалистиЗдравни съветиОбразованиеСоциални грижиТестовеПроизводителиБотаникаЛечения