Начало История на медицината Аспиринът в борбата срещу ревматизма, болките и температурата в началото на 20 век

Аспиринът в борбата срещу ревматизма, болките и температурата в началото на 20 век

От 1902г.

Аспиринът в борбата срещу ревматизма, болките и температурата в началото на 20 век - изображение

Когато в средата на 1899 година АСК се появила на пазара под името аспирин, продуктът отбелязва веднага впечатляващо начало. Тогава в самото начало фармакологичната индустрия все още не се занимавала с реклама сред потребителите, вниманието било съсредоточено върху лекарското съсловие, на което били изпращани безплатни мостри с надеждата, че новите лекарства говорят сами за себе си. Естествено и устната реклама на доволните пациенти не била за подценяване – всеки, който получавал аспирин и с негова помощ успешно потискал болката или поне постигал облекчение, въодушевено разказвал за това сред кръга от свои познати. Така много пациенти отивали на лекар и желаели да получат новото лекарство-чудо.

Аспиринът станал хит, при това международен. Около 1902 година съществували толкова много научни разработки за Лекарството на века, че било невъзможно да се следят. Най-често той бил употребяван като средство срещу болезнени ставни възпаления, т.е срещу артрит и ставен ревматизъм. Това било и началното му приложение от Феликс Хофман , когато започнал да се занимава със салициловата киселина. Но за да се получи действително обезболяване и потискане на възпалителния процес при заболявания от ревматичната група, са необходими високи дози от медикамента. Ефективната доза била установена около началото на 20 век по емпиричен път. Без колебание на пациентите били предписвани количества, които днес отговарят на около 20 таблетки от 50 милиграма аспирин. Тогава едва ли някой се е замислял върху възможните странични реакции, защото аспиринът много по-рядко е увреждал стомашната лигавица, за разлика от салициловата киселина.
Това, че аспиринът има добро действие срещу простудни заболявания, треска и главоболие, бил един добре дошъл ефект, който все повече разширявал терапевтичния набор на медикамента. Въпреки че тогава нещата не са били напреднали колкото днес и на разположение имало само аспиринови таблетки, които, приети с недостатъчно течност, се задържали твърде дълго в стомаха. По този начин действащото вещество не постъпвало достатъчно в кръвта през лигавицата на тънките черва, но това се компенсирало от високата доза.
 

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияБотаникаЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниВидеоРецептиЛайфстайлФизиологияХранене при...ИнтервютаИзследванияСпециалистиАнкети