Начало История на медицината Аспиринът: домашното лекарство на 20 век

Аспиринът: домашното лекарство на 20 век

От 06.1924г.

Аспиринът: домашното лекарство на 20 век - изображение

Може би за славата на аспирина допринесли многобройните грипни епидемии, които тогава са мъчили човечеството. Най-малкото, лекарството (въведено на пазара през 1900 година), е помогнало на милиони хора за облекчаването на високата температура и главоболието. Един важен въпрос, който допринесъл за популярността на средството, бил, че аспиринът можел лесно да се намери и струвал изключително евтино. Всеки можел да си позволи една таблетка, когато имал нужда от нея.

Сигурно този успех се дължал и на гениалната реклама и маркетингова стратегия на заводите "Байер", които не оставяли хората да забравят за силата на действие на ацетилсалициловата киселина. В резултат на това и днес името на аспирина се асоциира с представата за "средството" срещу главоболие и първите симптоми на простуда и грип.

Аспиринът скоро се превърнал не в лекарство, а в едва ли не вид храна. "Винаги, когато се чувствате зле", препоръчвал вестник "Щат-Анцайгер" от Кьолн на 06.03.1924 година :"легнете в леглото с грейка за краката, изпийте горещ лайков чай или грог, за да се изпотите, и приемайте дневно по три таблетки аспирин". Ако спазвате тази препоръка, както считал журналистът, за няколко дни ще бъдете здрав и ще понесете неудобството на болестта по-леко. Но това било известно не само на европейците и американците, Лекарството на века било достъпно дори за хората в най-отдалечените краища на земята: с таблетките "аспирин" се лекували ескимоси, индийци, африканци, страдащи от главоболие и висока температура. Малките бели таблетки направили победния ход по цялото земно кълбо.  

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиПроизводителиЛеченияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаРецептиВидеоЛайфстайлБотаникаАнкетиНормативни актовеСпециалистиОрганизацииАптекиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография