Начало История на медицината Аспиринът като безвредно обезболяващо средство при операции

Аспиринът като безвредно обезболяващо средство при операции

От 1993г.

Аспиринът като безвредно обезболяващо средство при операции - изображение

По принцип нестероидните аналгетици като ацетилсалициловата киселина (въведена в употреба на 10 август 1897 година от химика Феликс Хофман) намират приложение след оперативни интервенции. Това е така, въпреки че медиците сравняват ефективните качества на АСК с това на опиатите, т.е. със силните противоболкови средства.Основание за това е предубеждението, че едно безрецептурно и относително безвредно болкоуспокояващо лекарство като ацетилсалициловата киселина не би могло да е достатъчно ефективно при истински болки  както след операция. Охотно към това схващане се прибавя и повишената опасност от кървене при приемането на ацетилсалицилова киселина (АСК).

Някои пациенти дори отхвърляли приемането на АСК за потискане на следоперативните им болки с възражението, че лекарството е твърде слабо и безобидно при толкова тежки оплаквания.

Изследване от 1993 година, проведено върху 100 пациенти, които са се подложили на ортопедична или травматологична операция, доказало, че инжектирането на аспирин има почти същото болкоуспокояващо действие както и опиоидът понтоцозин. Само 5 минути след инжекцията болките намалявали. Безболковият период траел между два и четири часа. Много малко пациенти изисквали втора инжекция или не били  напълно доволни от действието на лекарството. АСК се оказала не по-лоша от считания за по-силен пентацозин. А също така се наблюдавали хеморагии. Най-накрая и стомашната лигавица не се увреждала, защото АСК се въвеждал директно в кръвния поток.

Хирургът М. Ценц впоследствие е резюмирал: „АСК е особено приложима за следоперативно обезболяване при интервенции на меките тъкани, но също така и в септичната и костната хирургия, както и при операции на малкия таз, например при гинекологични операции”.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниЛеченияАлт. медицинаРецептиВидеоБотаникаЛайфстайлХранене при...ПсихологияКлинични пътекиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкети