Начало История на медицината Аспирин за лечение на синдрома на Кавасаки

Аспирин за лечение на синдрома на Кавасаки

От 1967г.

Аспирин за лечение на синдрома на Кавасаки  - изображение

През 1967 година японският лекар д-р Кавасаки описва една много рядка, но изключително драматично протичаща болест, която била наречена синдром на Кавасаки. Тя засяга предимно деца на възраст между 6 месеца и две години.

До днес причините за това заболяване не са известни. Болестта отначало изглежда като нормална инфекция с температура, внезапно се развива като разгърната клинична картина с оток на лимфните възли, възпаление на съединителната тъкан, отоци на ръцете и стъпалата. Болестта е опасна заради възможните увреждания на коронарните съдове на сърцето, от което произтичат нарушения на сърдечния ритъм да сърдечен стоп. Като най-ефективна терапия и до днес важи лечението с ацетилсалицилова киселина. И тук действието на ацетилсалициловата киселина се базира върху механизма на потискане на тромбоцитната функция.

Опитите за изследване на синдрома на Кавасаки, който първоначално е бил установен само в Япония, но днес си разпространява и в западните страни, показват съвсем ясно какво учудващо нова роля притежава „старовремската” ацетилсалицилова киселина. Не съществува никакъв друг медикамент в световен мащаб, който толкава отдавна е на пазара и все пак открива нови възможности за приложение. Изводът се налага от само себе си: ацетилсалициловата киселина следва да поднесе още изненани пред медицинското общество.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниЛеченияАлт. медицинаВидеоРецептиЛайфстайлБотаника