Начало История на медицината Приносът на Томисаку Кавазаки за откриване на болестта на Кавазаки

Приносът на Томисаку Кавазаки за откриване на болестта на Кавазаки

От 1961г.

Приносът на Томисаку Кавазаки за откриване на болестта на Кавазаки - изображение

Въпреки голямото развитие на медицината, голяма част от автоимунните заболявания продължават да бъдат загърнати в мистерия. Произходът на някои остава неизяснен, а лечението им невинаги може да доведе до желаните резултати. Така или иначе, точно заради тяхната тайнственост и непредвидимост медиците в миналото (а и днес) проявявали нескрит интерес към тях и не се колебаели да ги изучават.

Такъв бил и случаят с японския лекар Томисаку Кавазаки, който през 60-те години на 20-ти век открил непознато здравословно нарушение при най-малките, характеризиращо се с възпаление на кръвоносните съдове в цялото тяло.

Кавазаки се "сблъскал" за първи път с въпросното състояние през 1961г., когато преглеждал 4-годишно момченце. Независимо от извършения обстоен преглед,  японецът така и не успял да диагностицира необичайната болест и не открил нищо конкретно за нея в съществуващата тогава медицинска литература.

Японецът бил роден през 1925г. в Токио и бил най-малкият син на семейство от седем деца. Още от рано майка му го насочила към медицинската професия, защото смятала, че той определено има потенциал да я упражнява.  А когато завършил медицински университет в Чиба, младият мъж окончателно решил да се занимава с педиатрия. В свое интервю за американската преса той споделил, че обича децата и, че "възрастните пациенти непрекъснато се оплакват, а болните малчугани не казват много."

С помощта на близък познат, Томисаку успял да заеме лекарски пост в болница на световната организация "Червен кръст" в Токио, където се трудил неуморно през следващите 40 години.  В здравното заведение медикът попаднал на сериозен и отговорен ръководител, който го научил да обръща подобаващо внимание на всеки пациент, както и да създава детайлирани доклади по различните случаи. Следващият му ръководител пък бил академично ориентиран и го карал да провежда много лабораторни изследвания.  

След близо десетгодишна практика в гореспоменатата болница, Кавазаки за пръв път се "сблъскал" с болест, която не бил наблюдавал до този момент. Тя покосявала най-вече децата и се характеризирала с висока температура, зачервяване на очите, гадене, повръщане и още много други силно изразени симптоми. През следващите шест години медикът наблюдавал още 50 подобни случая.  

В крайна сметка, той решил да представи своето становище на свикан по този повод съвет на болничния персонал. Колегите му обаче приели с недоверие и с немалка резервираност вижданията му, а, според един от лекарите, описваният проблем бил просто нетипично проявление на скарлатина. Кавазаки обаче бил упорит и не се отказал, а продължил да се занимава със заболяването. След като натрупал достатъчно данни, през 1967г. той изпратил подробен доклад на японски вестник на медицинска тематика. Публикацията предизвикала очаквания ефект – много лекари от всички краища на страната искали да се запознаят със съдържанието й и споделили, че също са попадали на описваните случаи.

Събитията последвали като лавина. През 1970г. била създадена специална комисия да разследва "загадъчното" състояние и неговите проявления. Станало ясно, че заболяването има автоимунен профил и, че засяга кръвоносните съдове на цялото тяло и, че – да!, е нова болест, непозната за науката до този момент. И макар че оттогава до днес били проведени повече от 6,000 проучвания, причината за случването й така и не била изяснена. 

Болестта обаче заслужено "взела" името на своя създател, а през 1992г. направила своя официален "дебют" в медицинските регистри на САЩ. Веднага след това получила и международното признание. Междувременно започнали да се утвърждават и различни методи за лечението й, а ранната диагностика на болестта на Кавазаки била от ключово значение за овладяване на състоянието.  

Що се отнася до Томисаку Кавазаки, той бил многократно награждаван, а по време на своята лекарска практика помогнал на много деца да оздравеят.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.japantimes.co.jp/life/2007/05/26/people/tomisaku-kawasaki/#.Vxm81DERvct

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниПатологияХранене при...Алт. медицинаЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиИсторияОрганизацииИзследванияСпециалистиБотаникаЛайфстайлСнимкиСпортДиетиРецептиФизиологияИнтервютаКлинични пътекиЗаведенияСтатистически проучванияНормативни актовеСоциални грижиВидеоТестовеГеографияАнкети