Начало История на медицината Афродизиаците в древна Гърция

Афродизиаците в древна Гърция

От -350г. до 50г.

Афродизиаците в древна Гърция - изображение

Древните гърци консумирали много храни и отвари, които днес може да ви се сторят отблъскващи – например сирене и чесън, добавени във виното – но не по-необичайни от поне една от храните, които днес се смятат за афродизиаци. Когато мислите за луковици, вероятно в ума ви не изниква асоциациятa "афродизиак", въпреки това те били високо ценени заради продължителния позитивен ефект върху човешкото либидо.

Афродизиакът е нещо (като наркотик или храна), което предизвиква и засилва сексуалната възбуда. Терминът произлиза от името на гръцката богиня на красотата и любовта Афродита.

От древни времена съществуват храни, които хората вярвали, че увеличават сексуалната сила и желание и историците твърдят, че древните гърци също употребявали подобни обещаващи огромна сексуална наслада храни.

Гръцка червенофигурна керамика

Хипократ (460-377 г. пр. н. е.), бащата на медицината, препоръчвал на мъжете да консумират леща, за да увеличават сексуалната си мощ дори и в по-напреднала възраст. Тази практика следвал и гръцкият философ Аристотел (384-322 г. пр. н. е.), който я приготвял с шафран. Плутарх (46-122 пр. н. е.) препоръчва консумацията на фасолата (бобена чорба, едно от националните ястия на Гърция) като средство за подсилване на либидото, а други вярват, че артишокът не само действа като афродизиак, но и осигурявал мъжки наследници.

Ядливи луковици

Гърците вярват, че определени горчиви ядливи луковици стимулират страстта. Те ги приготвяли по различен начин и ги хапвали със салати-афродизиаци, в които добавяли мед и сусамови семки – две други храни, които се смятат за силни стимуланти на либидото. Вероятно древните рецепти са били подобни на рецептите за маринован арпаджик, които правим днес.

Гръцка червенофигурна керамика

Чесън

От най-древни времена хората вярват, че чесънът притежава магически и лечебни способности и също така се смятал за афродизиак. По времето на Омир гърците ядели чесън всеки ден – с хляб или като добавка към салатите. Той е и основната съставка в чесновата паста, съдържаща сирене, чесън, яйца, мед и зехтин (скордалия).

Праз

Гърците вярвали, че празът е афродизиак вероятно заради фалическата му форма. Те го използвали и като диуретик и лаксатив.

Гръцка червенофигурна керамика

Гъби

Трюфелите се смятат за изключителни афродизиаци. Те растат под повърхността на земята на песъчливи брегове и в древността, както и днес, са били рядко срещани и много скъпи.

Лук

Подобно на чесъна, гърците хапвали и лук редовно. Освен като лечебно средство, те го използвали и като афродизиак.

Сатирио

Сатирио е вид дива орхидея, която се споменава като отличен афродизиак от Диоскорид (40-90 пр. н. е.), основателя на фармакологията, както и от Плутарх в книгата му "Правила за здраве".

 Гръцка червенофигурна керамика

Сатфилинос

Това е диво растение, което толкова усилвало сексуалното желание, че е известно и като "сексуална отвара".

Мента

Хипократ вярвал, че честата консумация на мента намалява спермата и ерекцията и уморява тялото. Но съществува и обратното становище – Аристотел съветвал Александър Велики (356-323 г. пр. н. е.) да не позволява на войниците си да пият чай от мента по време на военни кампании, защото вярвал, че действа като афродизиак.

*Изображенията са оригинални гръцки червенофигурни съдове датиращи от IX до III в. пр. н. е., открити при археологически проучвания. 

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.thespruce.com/aphrodisiacs-in-ancient-greece-1705404

снимки: pinterest.com; ipernity.com; wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлНовиниЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаРецептиБотаникаЗдравни съвети