Начало История на медицината Безалкохолната бира от 1876 като средство за пречистване на кръвта

Безалкохолната бира от 1876 като средство за пречистване на кръвта

От 1876г.

Безалкохолната бира от 1876 като средство за пречистване на кръвта - изображение

"Hires Root Beer" е безалкохолна напитка, която се предлагала на пазара от компания "Dr Pepper Snapple Group".  Джинжифиловата бира "Vernor’s ginger ale" (понастоящем също собственост на "Dr Pepper Snapple Group") датира от 1866 година.

"Hires Root Beer" е създадена от филаделфийския фармацевт Чарлз Елмър Хайърс. Официалната версия е, че Хайър е вкусил за пръв път безалкохолна бира, традиционната американска напитка, датираща още от колониалната епоха, на медения си месец през 1875 г. Въпреки това, историческите източници не са категорични по отношение на действителното време и мястото на откритието на напитката. До края на 1876 година Хайърс разработил своята собствена рецепта, приготвяйки първите 25 центови пакетчета прах, от които можело да се приготвят около пет галона безалкохолна бира. На филаделфийската изложба "Philadelphia’s Centennial Exposition" през 1876 година той създал една качествено нова група клиенти, подарявайки им по чаша безплатна безалкохолна бира. Хайърс започнал да я предлага на пазара под формата на твърд концентрат, получен от шестнадесет диви корени и плодове. Той твърди, че бирата пречиства кръвта и придава приятна руменина на лицето. През 1884 г. той започнал да произвежда течен екстракт и сироп, предназначен за витрините с напитки в баровете, а малко по късно започнал и корабният износ на безалкохолна бира, съхранявана в големи кегове. През 1890 година новосъздадената компания "Charles E. Hires" започнала да доставя безалкохолна бира в малки бутилки.

Изборът на името на продукта на Хайърс не бил безпроблемен, а проблемът се оказал в думата "бира", тъй като тя привлякла вниманието на социалното движение "temperance movement", което се борило за забраната на алкохола. Хора, членуващи в това движение извършили измервания на количеството алкохол в бирата. Впоследствие, обявените резултати сочели, че в напитката се съдържа по-малко количество алкохол, отколкото това, което може да се открие в един хляб.

"Hires Root Beer" се рекламирала като "Напитката на въздържателите" и "Най-великата оздравителна напитка в света". Хайърс рекламирал агресивно продуктите си, вярвайки че: "правенето на бизнес без реклама е като намигването на момиче в тъмното. Единствено вие знаете какво сте направил."

Една от основните съставки на безалкохолна бира е била маслото от американско лаврово дърво, което се извличало от корените на растението. Считало се, че то има лечебни свойства, а именно те послужили за рекламен лозунг на безалкохолната бира: "Join Health and Cheer, Drink Hires Rootbeer" (набавете си здраве и настроение, пийте "Hires Rootbeer"). По ирония на съдбата, Американската администрация по храните и лекарствата забранила лавровото масло през 1960 г., тъй като то съдържало карциноген, както и химикалът сафрол, който уврежда черния дроб. Въпреки това, впоследствие е разработен процес, благодарение на който вредният химикал можело да бъде отстранен от лавровото масло, а приятният аромат на дафинов лист в бирата се запазвал.

"Hires Rootbeer" била достъпна на пазара в Съединените щати и Канада от началото на 1900-те, а през 1980 година потребителите получили разрешение да смесват и сами екстракт с вода, захар и мая да си варят домашна безалкохолна бира. Въпреки това, голямата част от потреблението е на предварително бутилирана бира от корени.

"Consolidated Foods" закупили дъщерна компания от семейството на "Hires" през 1960 година, само за да я продадат две години по-късно на "Crush International". През 1980 година компания "Procter & Gamble" купили "Crush" през 1980 г. и я препродали на "Cadbury Schweppes" през 1989 година. През 2008 година "Cadbury" била преименувана на "Dr Pepper Snapple Group".

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://retrorambling.wordpress.com/2012/03/15/hires-root-beer/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаОткритияЛайфстайлРецептиХрани и ястияНовиниЛеченияБотаникаСнимкиВидеоТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортЛичностиГеографияПсихологияОрганизацииНормативни актовеХранене при...Социални грижиЗаведенияФизиологияИнтервютаАнкетиОбразованиеПроизводителиКлинични пътекиДиетиЕ-тата в храните