Начало История на медицината Бенджи Брукс – първата жена детски хирург в Тексас

Бенджи Брукс – първата жена детски хирург в Тексас

От 1918г.

Бенджи Брукс – първата жена детски хирург в Тексас  - изображение

Бенджи Франсис Брукс била първата дама, станала педиатричен хирург в американския щат Тексас. В Тексаската детска болница, както и в лечебното заведение "Сейнт Джоузеф" в Хюстън, лекарката провела редица проучвания, свързани с вродените дефекти, с адекватното третиране на изгаряния от различна степен при мъниците, като и с превенцията на хепатит. В нейна чест била създадена специална благотворителна фондация, осигуряваща специализирано и особено необходимо оборудване за болници и медицински центрове на територията на Тексас, както и безвъзмездни средства за важни проучвания върху детските болести и проблеми.

Бенджи била родена в малко градче в северните части на Тексас, през 1918-та. Както самата тя споделя в свое по-късно интервю, интересът й към медицината се възродил още в ранна детска възраст – докато "оперирала" куклите на сестра си с ножица. Иначе казано, на четиригодишна възраст момичето не искало да бъде нищо друго, освен доктор. Всъщност, Брукс била толкова дефинитивна в решението си, че се наложило майка й да я обучава в задния двор на семейното имение, много преди навършването й на възраст, подходяща за започване на училище. Така, на четири години девойката можела да чете свободно, а години по-късно, през 1948-ма, тя успешно преминала обучението си в медицинския филиал на Тексаския универстет в Галвистън. Много скоро след дипломирането си, докторката взела решение да специализира в сферата на педиатричната хирургия – сложна област, която тепърва щяла да се радва на разцвет и нови хоризонти на развитие в Страната на неограничените възможности. През 1957-ма интелигентната дама изучавала детска хирургия в Глазгоу /Шотландия/ в детското заведение "Hospital for Sick Children". Когато се прибрала на родна почва, Бенджи стартирала своята практика в Бостън, но за кратко. През 1960-та тя се прибрала в родния си град и се присъединила към, наистина скромната по онова време, медицинска гилдия от общо трима детски хирурзи в цял Тексас, като измежду тях Брукс била единствената дама.

Притесненията й дали ще се справи бързо се изпарили и много скоро, с неуморната си работа и енергичност, американката спечелила доверието на хората, които я търсили за помощ. Наред с редовните си професионални ангажименти, на свободна воля, лекарката преподавала в медицинския колеж на Университета Бейлор. Родителите на един от малките й пациенти й се отблагодарили за професионализма й, проявен към лечението на наследника им, създавайки благотворителната организация "Benjy Brooks Foundation for Children". Целта на инициативата била да подпомага детските лечебни центрове в Тексас всячески и да осигурява ресурс за провеждането на важни изследвания в областта на детските заболявания.

Накратко казано, Бенджи Франсис Брукс със сигурност била от онези медици, променили облика на медицината отвъд Океана.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_44.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниМикробиологияЗдравни проблемиВидеоДиетиСнимкиНаучни публикацииАлт. медицинаОрганизацииЛюбопитноИсторияЗдравни съветиИзследванияХранене при...Клинични пътекиНормативни актовеБотаникаЛечения