Начало История на медицината Болест на Крон - разбиране на новото патологично състояние в периода от 1932 до 1956 г.

Болест на Крон - разбиране на новото патологично състояние в периода от 1932 до 1956 г.

От 1932г.

Болест на Крон - разбиране на новото патологично състояние в периода от 1932 до 1956 г. - изображение

Периодът от 30-те до 50-те години на ХХ век се оказва важен за историята на Болестта на Крон. Именно за него и за предизвикателствата, пред които се изправя медицината от това време, ще ви разкажем в следващите редове.

Ще се запитате защо тези 20 години са толкова важни? Много просто – точно тогава се установява, че болестта на Крон вреди с проявите си на целия стомашно-чревен тракт. Поражения се констатират в областта на хранопровода, стомаха, дуоденума и иеюнума (празното черво).

Те са описани в доклади, в които вероятно нееднократно са отричали първоначално предложените имена на болестта - "регионален илеит" и "регионален ентерит". Този факт благоприятства за утвърждаването на епонима – Болест на Крон (все пак, в този период по-точен медицински термин просто не е имало). В тази епоха патологичното състояние се установява и при пациенти на около 80-годишна възраст, и при деца под 10 години. Състоянието не се съобразява с възрастта на жертвите си.

Чарлз Уелс е първият медик, който свързва болестта на Крон с наличието на т.нар. „скип-лезии” (зони, където червото е напълно здраво, но от двете му страни са разположени две засегнати области).

За щастие, малко по малко разпознаваемостта на болестта на Крон сред широката общественост нараства. Тази тенденция вероятно съвпада и с операцията на президента Айзенхауер (от същото заболяване) през 1956 г. По онова време той е на 65 години и страда от болки в корема. Наскоро оплакванията му са диагностицирани като болест на Крон. След персистиращата в дясно болка (в областта на долния квадрант), вследствие на обструкция на червата, операцията на президента е наложена по спешност.

Въпреки всичко, неговата откритост по отношение на състоянието си спомага за създаването на нов имидж на болестта (и той вече е различен от смъртната присъда, каквато е била асоциацията сред хората допреди това). Нещо повече – представата на обществото се променя, а болестта на Крон вече не е толкова неизследвана област от огромен (и неизяснен) медицински интерес. Патологичното състояние просто става още едно предизвикателство, с което медиците следва да се борят с всички сили, които науката им дава.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.academic.oup.com/ecco-jcc/article/8/5/341/616781

Снимка: www.pinterest.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИнтервютаНовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияИзследванияБотаника