Начало История на медицината Болница за душевно болни „Kings Park State Hospital” („Кингс Парк Стейт Хоспитал”) от 1885 г.

Болница за душевно болни „Kings Park State Hospital” („Кингс Парк Стейт Хоспитал”) от 1885 г.

От 1885г.

Болница за душевно болни „Kings Park State Hospital” („Кингс Парк Стейт Хоспитал”) от 1885 г. - изображение

Към днешна дата лечебното заведение за лечение на душевноболни в щата Лонг Айлънд се разпада, но въпреки белезите на времето, остатъците от мебелировката и обстановката в разказват не само за детайлите от работата на институцията, но и историята на психиатрията като медицинска специалност в САЩ като цяло. Част от местното население дори твърди, че сградата дори е обитавана от духовете на починалите пациенти, макар че това най-вероятно е плод на нечия фантазия.

Ако трябва да се допитаме до историята, то ще кажем, че една от трите държавни болници, построени на Лонг Айлънд през 19 век (в опит да се противодейства на пренаселеността в останалите функциониращи институции за душевно болни) е „Kings Park Lunatic Asylum” („Кингс Парк Лунатик Асайлъм”) Лечебното заведение отваря врати през 1885 г. и е предназначено първоначално за 55 пациенти. Въпреки това, поради "оплаквания загуба на финансови ресурси", произтичащи както от персонала на убежището, така и от широката общественост, щата Ню Йорк поема управлението на институцията, а само десет години по-късно и името й е променено на „Kings Park State Hospital” („Кингс Парк Стейт Хоспитал”). Към днешната цялата област на болницата разговорно е наричана Психиатричен център "Кингс парк".

Построен върху 800 дка Психиатриченият център "Кингс парк" бързо се превръща в лечебно заведение на пълна самоиздръжка, тъй като разполага със собствена обработваема земя. До 1900 г. институцията има 2 697 пациенти и 454 служители (това означава, че болните по онова време надвишават броя на цялото население на съседния град Смиттаун). В края на краищата, броят на болните достигна своя връх през 1954 г. По това време лицата с психиатрични заболявания са 9 300 души.

В крайна сметка, малко по-късно, пациентите отново започват да намаляват, а през 1990 г. Психиатричен център "Кингс парк" е принуден да работи с малка част от пълния си капацитет. С оглед на това, Държавният департамент по психично здраве в Ню Йорк решава да затвори както психиатричния център, така и централния психиатричен център – „Islip”. След 111 години работа Психиатричният център "Кингс парк" затваря вратите си завинаги. Трите функциониращи лечебни заведения, които понастоящем се намират на старите площадки на центъра, се управляват от „Pilgrim Psychiatric Center”. Тази институция, която допреди това се нарича Държавна болница "Пилгрим", е последната от оригиналните 3 психиатрични институции, построени на Лонг Айлънд през 1900 г., за да остане отворен само Централният психиатричен център.

Пълна с новопостроени сгради и стара архитектура към днешна дата, центърът "Кингс парк" контрастира с красотата на обкръжаващата го среда. Частта от бившето лечебно заведение в момента е защитена част от „Nissequogue River State Park”, а целият обект се намира само на минути от местно любимо място за риболов и разходка с лодка в края на „Old Dock Road”. Възможно е да види дори океана и река „Nissequogue” от няколко места на територията на бившите площадки на центъра, грижил се за психичното здраве на толкова много хора.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимки: http://www.atlasobscura.com/places/abandoned-kings-park-psychiatric-center

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История