Начало История на медицината Създаване на болница Харлем Вали Сайхаятрик Сентър (Harlem Valley Psychiatric Center) през 1924 г.

Създаване на болница Харлем Вали Сайхаятрик Сентър (Harlem Valley Psychiatric Center) през 1924 г.

От 1924г.

Създаване на болница Харлем Вали Сайхаятрик Сентър (Harlem Valley Psychiatric Center) през 1924 г. - изображение

Въпреки близостта си с Нюйоркската магистрала 22, някога зашеметяващо красивият имот към днешна дата е обвит едновременно с разруха и мистерия, запленяващи хората в продължение на цели десетилетия. През 1924 г. държавната болница "Harlem Valley State Hospital" ("Харлем Вали Стейт Хоспитъл") отворя врати. По-късно лечебното заведение е преименувано на психиатричен център "Harlem Valley Psychiatric Center" ("Харлем Вали Сайхаятрик Сентър"), предназначен да осигурява "грижи и лечение за душевноболните". То включва към земите си и инфраструктурата, която допреди това е част от затвора в "Уингдейл".

За своите 70-те години работа, институцията лекува и поддържа доброто психическо здраве на хиляди пациенти, считани за душевно болни. Простираща се на площ от почти 900 дка, институцията обхваща повече от 80 сгради. В миналото болницата разполага със собствено голф игрище, боулинг алея, бейзболно игрище, пекарна и масивна и модирна млекопреработвателна ферма, която поддържа дори вътрешен салон за сладолед. Лечебното заведение е построено да третира около 5 000 пациенти, а за него работят около 5 000 служители.През годините психиатричният център "Harlem Valley Psychiatric Center" прилага множество експериментални методи за лечение на ментално болните си пациенти. През 30-те години на миналия век заведението се присъединява към няколко други институции, в които се прилага нова инсулинова инжекционна терапия за лечение на пациентите с шизофрения и други компулсивни разстройства. По-късно, когато е създаден методът на електрошоковата терапия, болницата отново става сред пионерните лечебни заведения, специализирали се в прилагането на метода като лечение за пациентите си през 1941 г.

След това, историята на психиатрията свидетелства, че невропсихиатърът Уолтър Фрийман разработва нов метод за лечение на широк спектър от психиатрични състояния, станал (печално) известен като лоботомия. Модерният психиатричен център "Харлем" бързо става най-известната институция, прилагаща фронтална лоботомия в щата Ню Йорк.

Както при повечето институции за психично здраве в Ню Йорк и психиатричният център "Харлем Вали" отбелязва постепенно понижение в употребата на психотропни лекарства като торазин. Когато болницата затваря вратите си през 1994 г., тя започва постепенно да се руши в продължение на няколко години. За по-голямата част от 20-годишния период, учебният кампус също започва да губи борбата с времето. Те се посещават само от нощните пазачи и евентуалните вандали. Така постепенно сградите остават неизползвани, а базата бавно се разрушава. Призрачните истории, разпространявани сред местните стават все повече, също както плевелите в имота.

През 2013 г. започва нова глава в странната история на имота "Уингдейл". Дружество, наречено "Olivet Management", представляващо университета "Оливет" (евангелски християнски колеж в Калифорния), придобива 503 акра от имота за 20 млн. долара - с възможност да закупи и останалата част от него по-късно. Университетът "Оливет", основан от корейско-американски пастор, наречен Дейвид Янг, е част от Евангелската асамблея на църквите в Америка (малък консервативен религиозен офшор), който не е свързан с основната църква в САЩ.

При придобиването на имота "Оливет" създава ново футболно игрище (и отстранява опасния азбест от вътрешността на новопридобитите сгради). Представители на училището заявяват, че планират да ремонтират съществуващите сгради, за да създадат зали за хранене, общежития и класни стаи.

Реновирането привлича вниманието на регулаторните агенции, а в края на 2013 г. администрацията по трудово здраве и безопасност на Министерството на труда налага глоба на Оливет за излагане на работниците на опасни количества азбест и олово. През март 2016 г. "OSHA" обявява споразумение с "Olivet", наречено "Dover Greens LLC", което налага на компанията да спазва "засилени предпазни мерки" за работниците, които обновяват кампуса и налага още една глоба от 700 000 долара.

Докато плановете за създаването на това ново училище стават факт един след друг, забележителните структури, които допреди това са част от психиатричния център "Долината на Харлем", ще останат само предмети на страшните разкази, предназначени за пътуващите по източната граница на Ню Йорк.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.atlasobscura.com/places/harlem-valley-psychiatric-center

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСпециалистиНормативни актовеСнимкиПсихологияЛайфстайлНаправления в медицинатаЛюбопитноЗаведенияОрганизацииИнтервютаКомпании и организацииСоциални грижиЗдравни съветиКлинични пътекиАптекиАнкетиЛечения