Начало История на медицината Британската лечителка Сара Мап и ортопедичната й практика в Англия през 18-ти век

Британската лечителка Сара Мап и ортопедичната й практика в Англия през 18-ти век

От 1735г.

Британската лечителка Сара Мап и ортопедичната й практика в Англия през 18-ти век  - изображение

Може да се каже, че Сара Мап /с моминско име - Уолин/ била това, което днес у нас наричаме с термина чакръкчия: народен лечител, изпълняващ, най-общо казано, функции на ортопед.

Въпреки че не знаем много за произхода на британката, в съхранени сведения за живота й се казва, че тя била дъщеря на базирания в Хинтън (Уилтшър), Джон Уолин, който също бил чакръкчия. Предполага се, че Сара била родена през 1706 година, но това твърдение също не може да бъде доказано със сигурност. Мап наричала себе си "Лудата Сали", но сред познатите и пациентите си била най-популярна и с прозвището "Кривогледата Сали". Тези названия определено й подхождали, тъй като дамата не можела да се похвали с изключителна красота и дори била леко грозновата, много силна и набита. Въпреки че в дейността си британката била ръководена от хуманистични подбуди, тя се славела със свадливия си характер, била ексцентрик по природа, често употребявала алкохол, а речта й била вулгарна и невъздържана.

Някъде през 1735 година пътуванията на народната лечителка в Англия /тя напуснала дома си в Хинтън още като момиче, след семеен скандал/ я отвели в прочутия с лечебните си соли град Епсом. Там тя много бързо се наложила като експерт по възстановяване и третиране на изкълчени стави. Въпреки че изглеждала безкрайно небрежна на външен вид, тя демонстрирала учудваща прецизност в работата си, навивайки с внимание бинтовете си около засегнатото място. Говорило се, че жената разполагала само с базови представи за човешката анатомия, но това не й пречило да проявява уникална сръчност и по-важното – впечатляващата за жена сила при поставянето на ставите "на местата им". Не е случайно, че по това време в Англия подобни здравословни проблеми се поверявали на най-силните мъже в съответното населено място – ковачи, налбанти и други. Трябва да кажем, че уменията на Мап в Епсом били високо ценени, тъй като там костните и ставни травми били често срещан проблем поради факта, че по-голямата част от населението на градчето практикувало конна езда, а паданията от кон били ежедневна реалност. Сара получавала символични такси от благодарните пациенти, а когато из града се разнесъл слух, че тя възнамерявала да отпътува, жителите на селището събрали сумата от 100 гвинеи (105 паунда), за да я накарат да остане поне още година.

През 1736 година лечителката сключила брак в Лондон с Хил Мап, взимайки фамилията му. Бракът им не се оказал успешен и, всъщност, продължил само… седмица. Хил не само че напуснал жена си бързо и завинаги, но откраднал всичките й спестявания. В резултат на това, личният живот на дамата се превърнал в сюжет на комедийна пиеса и бил описан в няколко хумористични стихове и песни. В две от съхранените карикатури на Сара тя е представена като пълна, кривогледа жена, която държи в ръката си раменна кост – символ на нейната основна дейност. На рисунките дамата изглежда налудничаво и гневно, а външният й вид определено е доста карнавален и не внушава доверие. Това изглежда е бил начинът на творците да кажат, че официалните медицински власти са смятали Сара Мап за шарлатанин.

Освен в Епсом, англичанката пътувала един или два пъти седмично до Лондон, от който град редовно се връщала с "трофеи" – патериците и бастуните на излекуваните от нея хора. През 1736 година тя окончателно се установила в британската столица, но лечителската й практика била преустановена много скоро след това. По същото време в Лондон била подета кампания срещу шарлатаните в медицината и Мап попаднала в радара на тяхното внимание и прицел. Въпреки че може би наистина била надарена с талант да лекува, алкохолизмът на госпожа Мап също попречил да се радва на ползотворен кариерен път. Тя бързо загубила мрежата си от пациенти, а през 1737г. починала в бедност.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.epsomandewellhistoryexplorer.org.uk/MappMrs.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияПсихологияСнимкиНовиниСпециалистиЗдравни проблемиЗаведенияЛюбопитноОрганизацииИзследванияНормативни актовеЗдравни съветиСпорт