Начало История на медицината Българско знахарско лечение, описано от професор Т. Петров през 1902 година

Българско знахарско лечение, описано от професор Т. Петров през 1902 година

От 1902г.

Българско знахарско лечение, описано от професор Т. Петров през 1902 година  - изображение

Историята на българската медицина свидетелства, че ситуацията в страна ни след освобождението ни от османско иго е доста критична, тъй като състоянието медицинската мрежа се е превърнало в предпоставка за процъфтяването на знахарството и народната медицина. Логично е и съществуването на множество знахари и хора, които се възползват от доверието и невежеството на българите. Сред сънародниците ни съжителствали суеверия за произхода на лечението на заболяванията и неоправдано високо доверие в лечебните методи и възможностите на народните лечители. Още по-неприятен е фактът, че в България не е имало много лекари, завършили медицинското си образование, които да опровергават самозваните лечители. Пример за знахарско лечение, практикувано посредством българската народна медицина е направено от Т. Петров. Той е направил "Изложение за санитарното и икономическо състояние на Орханийска околия (1902 и 1903 година)". То е публикувано в "Сборникъ за Народни Умотворения, Наука и Книжнина", издаден през 1905 година от "Министерството на Народното Просвещение".

Конкретното описание на Т. Петров е следното: „Друг сорт шарлатанин има в с. Скравена, удостоен от населението с титлата „доктор”. Той използва простонародното вярване, че болестта се причинява от „зли води” и ги вади. Тази операция върши по следния начин: Явява се някой при него с за лек от зла вода и той взема една цев, поставя единия й край върху кожата на болния, па започва да се лигави в нея. Когато изкара достатъчно слюнчени  лиги, затуля долния край с пръста си и държи докато отстрани цевта. Тогава я оттуля и лигите изтичат от нея, а той тържествено заявява на пациента си, че му е изтеглил злата вода. Тази операция той обикновено прави на корема и казва, че развил пъпа и оттам вадил водата”.

Творбата на професор Т. Петров отразява по категоричен начин неговата позиция и оценка към псевдолечителите, които могат да навредят много повече, отколкото да помогнат.

Статията е част от историята на:

3.5, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Иван Боров - "Суеверие и медицина", София, 1977 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлЛичностиНаправления в медицинатаАлт. медицинаЛюбопитноКомпании и организацииОткритияНормативни актовеСоциални грижиНовиниОрганизацииСнимкиРецептиСпортЗдравни съветиАнкетиПроизводителиВидеоТестовеСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияОбразованиеБотаникаЛечения