Начало История на медицината Бърта Ван Хюзън и ролята й за развитието на акушерството и гинекологията

Бърта Ван Хюзън и ролята й за развитието на акушерството и гинекологията

От 1863г.

Бърта Ван Хюзън и ролята й за развитието на акушерството и гинекологията - изображение

С повече от 60 години медицински стаж, американката Бърта Ван Хюзън безспорно е специалист, оставил значима следа в развитието на акушерството и гинекологията отвъд Океана. През целия си живот тя проявявала непресъхващ професионален интерес към всички проблеми, касаещи с женското здраве, и успяла да предаде опита си на голям брой експерти.  

Бърта била родена в Стоуни Крийк, в американския щат Мичиган, през далечната 1863 година, а ранното си детство девойката прекарала във фермата на родителите си. Именно там момичето разполагало с пълната свобода да наблюдава жизнения цикъл на животните, а трудният фермерски живот изградила в нея практическия й и реалистичен поглед към света. Като момиче Хюзън посещавала няколко обществени училища, близо до дома й, а на 17 години завършила гимназията в Понтиак. Следвайки примера на по-голямата си сестра Алис, през 1880 година американката кандидатствала във факултета по литература в Университета в Мичиган. Впоследствие обаче, повлияна от личната история на две успешни жени-медици, Ван Хюзън решила да следва медицина. Малко преди края на 80-те години на 19-ти век дамата успяла да се сдобие с така желаната лекарска диплома.

През 1892-ра, след като преди това натрупала опит в няколко престижни лечебни заведения, американката отворила своя частна клиника в Чикаго. Както се случва в повечето случаи обаче, трябвало да мине немалко време дейността й да бъде оценена както от медицинската гилдия, така и от пациентите, но… все пак се случило.

През 1902-ра Бърта станала професор по клинична гинекология в Медицинското училище на университета в Илинойс – пост, заеман от нея до 1912-та. На следващата година докторът оглавила гинекологичното отделение в болницата Куук Каунти.

През своята кариера Ван Хюзън се посветила на това да търси и да открива по-усъвършенствани и най-вече – безболезнени, методи за третиране на болестите при жените и децата. Тя била пионер в използването на специална упойка, съдържаща комбинация от морфин и скополамин, прилагана не много далеч в миналото по време на раждане и при определени хирургически интервенции. При тази форма на анестезия, за която обещаваме да ви разкажем в отделен материал, пациентите изпадали в безсъзнание, без техните рефлекси да изчезват напълно. Доктор Ван Хюзън осъществила хиляди успешни раждания и публикувала книга, както и немалко статии с интригуващи проучвания.  

Най-същественият й принос все пак бил свързан с борбата й срещу дискриминацията, често наблюдавана по онова време в лечението на женските здравословни проблеми. Бърта Ван Хюзън безспорно била запомняща се личност и доказан експерт с поглед в бъдещето на медицината.

Снимка: Changing theface of medicine

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.nlm.nih.gov/changingthefaceofmedicine/physicians/biography_322.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияНовиниСпециалистиСнимкиЗаведенияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноАнатомияОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеИзследвания