Начало История на медицината Видове лекари и хранителна диета на гладиаторите, описани от Гален

Видове лекари и хранителна диета на гладиаторите, описани от Гален

От 158г.

 Видове лекари и хранителна диета на гладиаторите, описани от Гален - изображение

Древноримският медик Гален е създал на съвременните историци ясна представа за живота на гладиаторите през втори век в Мала Азия, тъй като около 158 година той работил като лекар на гладиаторите.

Лекарите на "аренните" бойци в Древен Рим били разделени на няколко групи, защото те притежавали различни качества и умения. Например, групата на лечителите "lanista" имали само основни познания по медицина и наблягали на гимнастиката. Основната  цел в работата им била да пазят добрата физическа кондиция на гладиаторите.

Специалните роби, извести като "unctores", се грижели за общия комфорт и масажите на гладиаторите, прилагани в края на напрегнатите им дни. Грижата за здравето и диетата на древноримските бойци била сред основните задачи на Гален, но наред с това медикът се грижил за лечението на раните, получени на арената. Основно ястие в стандартната гладиаторска диета била супата от боб и ечемик. Древноримският медик отбелязал, че това ястие, във всичките му варианти, правело плътта на мъжете мека и отпусната, а поради тази причина той никак не го одобрявал.

Плиний Стари също споменава, че ечемикът е основна гладиаторска храна. Треньорите на бойците, наричани „Doctore” (буквално се превежда като "Учителю") давали на възпитаниците си преди битка питателни и мазни храни и напитки. Разсъждавайки върху обичаите на собствената си време, Гален бил силно озадачен от обичайното одобрено меню на бойците. В Пергамон, медикът имал възможността да тества много от знанията си за лечебното хранене, прилагайки ги върху гладиаторите. Неговите концепции за това каква храна  да се дава, за да се изгради хармоничното телосложение на мъжете били формулирани в записките на Гален, разказващи за работата му като лекар на гладиаторите.

Статията е част от историята на:

4.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.academia.edu/3614775/Galen_and_the_Gladiators_Episteme

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаНаправления в медицинатаСнимкиОткритияЛичностиГеографияЛайфстайлРецептиВидеоТестовеЛюбопитноСпортКомпании и организацииНовиниНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиСоциални грижиОрганизацииЗдравни съветиОбразованиеПроизводителиБотаникаЛечения