Начало История на медицината Виждания на Гален за философията и материалните облаги в медицинската професия

Виждания на Гален за философията и материалните облаги в медицинската професия

От 158г.

Виждания на Гален за философията и материалните облаги в медицинската професия - изображение

Ако историците си позволят да окачествят работата на Хипократ като основополагаща за древногръцката медицина, то тази на Гален, който е живял шест века по-късно от него достига висините на медицинските традиция. Гален е усъвършенствал най-доброто от работата в гръцките медицински училища, които предшествали неговото време. Тази форма на Галенизма (така се е наричала работата на медика, а Галенови лекарства се е превърнало в синонимно понятие за билковите медикаменти) се е възприела добре от старогръцката медицина. Така, впоследствие знанието било предадено към ренесансовите медицински учени.

Снимката отразява моменти от работата на Гален и показва хирургически процедури на главата, окото, крака, устата, пикочния мехур и гениталиите описани от медика и изпълнявани до края на 16 век.

Гален е приветстван в древния център на цивилизацията Пергамон, съставен от няколко културни институции и библиотека, която била втора по посещаемост, след тази в Александрия. Обучението на Гален е еклектично (обединявало разнородни възгледи, теории и стилове). Въпреки че голяма част от работата му била посветена на биологията и медицината, Гален е известен и като философ и филолог. Във времето, в което е живял римският лекар обучението по философия било съществена част от обучението на бъдещите лекари, а не просто приятно допълнение. Древноримският медик напълно подкрепял тази теза.

Неговият трактат, озаглавен "Най-добрият доктор е и философ" обяснява етичните причини, поради които лекарите трябва да изучават философия. Мотивът за евентуалната печалба, натрупана от лекарската професия, според Гален, е несъвместима с предаността и отдадеността към изкуството на изцелението. Лекарите трябвало да се научат да презират парите и материалните придобивки. Гален често обвинявал колегите си в алчност. За да защити своята професия от подобни обвинения, той омаловажавал мотивите за финансова печалба, свързани с желанието човек да стане лекар.

Около 158 година Гален е служил като лекар на гладиаторите в Пергамон. На тази си работна позиция, Гален безспорно е натрупал безценен опит и практически анатомични познания за бойните рани, които трябвало да лекува. След около четири години, той емигрирал в Рим, където спечелил брилянтна репутация на практикуващ и обществен демонстратор по анатомия. Не е случаен фактът, че императорите Марк Аврелий, Луций Вер, Комод и Септимий Север търсили именно грижите на Гален.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/galen/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиГеографияЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛюбопитноАлт. медицинаПсихологияСпортЗдравни съветиФизиологияСоциални грижиОрганизацииТестовеВидеоРецептиЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиНормативни актовеПроизводителиОбразованиеБотаникаЛечения