Начало История на медицината Владимир Филатов и приносът му за офталмологията и пластичната хирургия

Владимир Филатов и приносът му за офталмологията и пластичната хирургия

От 1875г. до 1956г.

Владимир Филатов и приносът му за офталмологията и пластичната хирургия - изображение

Д-р Владимир Филатов е един от пионерите в трансплантацията на роговица. Той е и един от първите, които използват консервирани тъкани от мъртви донори и проправя пътя на съвременната кератопластика. Като новатор в хирургичните техники, забележителен учител и отдаден учен, д-р Филатов определено заслужава място в Залата на медицинската слава.

Владимир Петрович Филатов е роден на 27 февруари 1875 г. в с. Михайловка, Сарански окръг, Одеса в границите на Руската империя, в семейството на провинциален лекар. Баща му Петър Филатов е много способен лекар, който практикува в областта на хирургията и офталмологията в болницата в Симбирск.  

Владимир учи в гимназията в Симбирск, а по-късно постъпва в медицинския факултет на Московския университет. През ваканциите се връща в родния град и помага на баща си в болницата.

През 1897 г. Филатов завършва университета и по предложение на проф. А. А. Крюков е оставен като стажант в очната клиника на Московския университет. Още като студент в четвърти курс той започва да работи в клиниката на Кюрков и проявява жив интерес към възстановяването на зрението на хора, които са го загубили в следствие на левкома. Тогава за първи път му хрумва идеята за присаждане на роговица.

Д-р Филатов в действие

Мечтата му се сбъдва през 1912 г., когато извършва първата пълна трансплантация на роговица. Въпреки че операцията е успешна, роговицата по-късно потъмнява. Впоследствие простата техника, разработена от Филатов, става достъпна за всеки офталмолог.

През 1921 г. Филатов става професор в Одеския медицински институт.

Д-р Владимир Филатов има принос не само в областта на очната хирургия, но и в пластичната и реконструктивна хирургия и цялостната грижа за очите. Той започва да изучава кератопластика през 1922 г. със своя ментор Артур Елшних от Прага и през следващите 23 години извършва повече от 800 трансплантации на роговица. Благодарение на своя опит той описва много от главните технически препятствия и усложнения, свързани с трансплантацията на роговица. В хода на своята иновативна медицинска практика той създава няколко инструмента и прокарва нововъведения, които допринасят много за развитието на кератопластиката. Той е първия, който популяризира употребата на консервирани роговици от мъртви донори за трансплантации и през май 1931 г. е пионерът, който извършва корнеална трансплантации на цяла роговица успешно.

Д-р Филатов е лекар и изследовател, който не се ограничава само в областта на корнеалните трансплантации и прави и други значителни офталмологични проучвания. Той пише книги за педиатрични наранявания и е първия, който използва метода на Гонин за залепяне на отлепена ретина в Съветския съюз и извършва изследвания на сухия кератоконюнктивит.

Присадка с филатово стъблоПрез 1933 г. разработва систематичната теория на "биогенните стимулатори" (тъканна терапия) при възпалителни и дегенеративни процеси. Той развива теорията, че консервирането на тъканите при специални условия като ниска температура при живите тъкани и липса на светлина при растителните, в присадката се натрупват специфични вещества, които стимулират жизнените процеси. Филатов нарича тези субстанции биогенни стимулатори. При влагането им в болния организъм, те активират физиологичните реакции и водят до оздравяване. Неговият метод за присаждане на кожа за коригиране на дефекти по носа, устните, хранопровода и други органи получава широко разпространение по света. При т. нар. пластика с филатово стъбло (по името на украинския лекар), единият край на присадката остава прикрепен за мястото, от където се взима кожата, а другият й край се зашива за мястото, където ще се присажда.  

През 1946 г. става редактор на Офталмологичния журнал и остава на този пост до смъртта си през 1956 г. През 1950 г. е номиниран за Нобелова награда за физиология или медицина заради метода си за присаждане на очна роговица. Филатов основава украинския Експериментален Институт за очни заболявания и тъканна терапия, който по-късно е прекръстен просто Филатов, в негова чест. Той предлага широк спектър от медицински грижи, притежава огромна офталмологична библиотека и е място, където се извършват мащабни офталмологични проучвания.  

Д-р Филатов е велик пионер в усъвършенстването на изкуството и науката за трансплантиране на роговица и до смъртта си успява да извърши над 3 500 трансплантации. Той е един от лекарите новатори, които полагат основите на съвременната широкопопулярна пластична хирургия.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. http://www.ascrs.org/honorees/vladimir-p-filatov-md

2. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2,_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

3. http://intranet.tdmu.edu.ua/data/kafedra/internal/stomat_hir/lectures_stud/en/stomat/ptn/Dental%20surgery/5/03.%20Filatov%20stem.htm 

снимки: freeweibo.com; professiya-vrach.ru; trassae95.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниЗаведенияСнимкиСпециалистиЗдравни съветиОрганизацииКлинични пътекиСпортАлт. медицинаИзследванияЛюбопитно