Начало История на медицината Влияние на Галеновите трудове върху развитието на арабската медицина

Влияние на Галеновите трудове върху развитието на арабската медицина

От 900г.

Влияние на Галеновите трудове върху развитието на арабската медицина - изображение

Подходът на древноримския медик Клавдий Гален в работата му, посветена на лекарската професия оказва огромно влияние на историческото разитие на медицината в ислямския свят.

Известно е, че един от най-ранните преводачи на Галеновите медицински трудове е сириецът Хюнаин ибн Исхак. Около 830-870 година той е превел на арабски около 129 произведения на Гален. Арабските медицински текстове, като например „Rhazes” (съставени от арабския лекар Мохамед ибн Закария 865-925), продължават да бъдат основен източник за съвременните историци, които търсят Галеновото влияние в историята на арабската медицина. По тази тема през 1990 година е писала Вивиан Нютън. Книгата й се казва „The Classical Quarterly”, а главата която разказва за влиянието на Гален в медицинската история е: ” The Patient's Choice: A New Treatise by Galen”.

Един от арабските преводи на Хюнаин ибн Исхак, озаглавен "Kitab ila Aglooqan fi Shifa al Amraz" може да се открие в библиотеката „Library of Ibn Sina Academy of Medieval Medicine & Sciences”. Трудът на преводача е определян от изследователите като „шедьовър на Галеновите произведения”. Една част от ръкописа „Александрийски компендиум на работата на Гален” от 10-ти век се състои от информация, разказваща за работата на римския медик, посветена на различни видове трески („Humyat”) и възпалителни заболявания на организма. Като най-ценна за медицинскатанаука в арабския свят може да се определи работата на Гален, описваща направата на над 150 единични и комбинирани лекарствени препарати на билкова и животинска основа. Книгата изключително ценна и за съвременните медицинските историци, защото им предоставя възможност да научат повече за традициите и методите на лечение в гръцко-римския свят.

Произведението „Съмнения относно Гален”, написано от Разес, както и писанията на лекарите като Ибн Зухр (Авензоар) и Ибн ал-Нафиз предполагат, че трудовете на Гален, колкото и да са били влиятелни, те все пак не са се приемали безпрекословно от арабските медици. Те са били били повод и стимул за провеждането на техни, собствени проучвания. Силният акцент върху експериментирането и емпиризма довел до появата на арабски резултати, заключения и наблюдения, които могат да се определят като своеобразна комбинация от Галеновите виждания и тези на Разес, Али ибн Аббас ал Маюси, Абу ал-Касим ал-Захрави, Ибн Сина (Авицена), Ибн Зухр и Ибн ал-Нафиз. Например, експериментите, извършвани от Рази и Ибн Зухр противоречали на Галеновата теория за хуморите, докато откритието на белодробното кръвообращение на Ибн ал-Нафиз опровергава Галеновата теория за сърцето.

Така арабската медицина е съчетала най-добрите схващания на римската медицина в лицето на Гален и новаторските идеи на арабските лекари. От казаното до тук може да се направи извод колко съществено е влиянието на трудовете на Клавдий Гален за историята на арабската медицината.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Galen

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛичностиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛайфстайлЛюбопитноОткритияСнимкиРецептиАлт. медицинаБотаникаВидеоТестовеСпортЗаведенияНовиниКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиОрганизацииСоциални грижиОбразованиеЗдравни съветиПроизводителиЛечения