Начало История на медицината Влияние и обвързаност между древногръцкото, древноримското и древнотракийското лечебно изкуство от 7 до 4 век пр. Хр.

Влияние и обвързаност между древногръцкото, древноримското и древнотракийското лечебно изкуство от 7 до 4 век пр. Хр.

От -400г.

Влияние и обвързаност между древногръцкото, древноримското и древнотракийското лечебно изкуство от 7 до 4 век пр. Хр. - изображение

Изучаването на взаимовръзките и взаимоотношенията на Древна Тракия с Гърция и Рим вероятно винаги са били сред актуалните теми, които са предмет на голям исторически интерес. Траките участвали в раждането на гръцката култура и в ранната гръцка история този факт е повлиял много силно.

Сред гърците рано проникнали някои религиозни култове на тракийския етнос (Дарзалае, Бакх и др.). Орфизмът като терапевтично течение в лечебната система на траките станал мироглед на разоряващите се древноримски селяни и роби през VII и VI и. пр. н. е. Той оказал влияние върху цялостното развитие на античната римска култура (вероятно в най-голяма степен върху йонийската философия).

Добре е да се има предвид, че основните принципи, заключени в лечебното изкуство са твърде мащабни, за се влияят кардинално от идеите на един-единствен народ. По тази причина може да се говори по-скоро, че отделните нородности са внесли някои нюанси, придаващи цвят на цялостната картина на лечебното изкуство. Като пример за това може да се посочи тракийското влияние в древногръцки погребален ритуал. Той е описан от Омир в "Илиада" и касае погребението на Патрокъл. Ахил хвърлил на кладата 4 коня, 2 кучета и пленници троянци. По такъв начин се извършва и погребението на Хектор. Въпреки това, траките оказали неоспоримо влияние и върху гръцкото изкуство и на свои ред търпели гръцко културно влияние.

Пример, отразяващ косвено влиянието на гръцката медицина върху лечебното изкуство по нашите земи може да се пресрледи в гръцките градове — полиси, основани по Черноморския бряг още през VII в. пр. н. е. Днешният Созопол е наречен на името на здравеносния бог Аполон - Аполония Понтике. В периода на разцвета на гръцката медицина (V—IV в. пр. н. е.) тя без съмнение е била усвоявана и практикувана също така в Одесос (дн. Варна), Месемврия (дн. Несебър), Дионисополис (дн. Балчик), Анхиало (дн. Поморие), Бизоне (дн. Каварна) и други санитарно благоустроени гръцки колонии. Значение са имали и преките контакти на тракийските наемници при посещенията им в гръцките градове, а това още веднъж потвърждава универсалността на лечебното изкуство, в което могат единствено да се проследят някои детайли, които са уникални за отделните нородности.

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицината"- М. Апостолов, 1984 година, София

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияНаправления в медицинатаСнимкиАлт. медицинаНовиниИнтервютаЛичностиОткритияВидеоЗаведенияСпортЛайфстайлРецептиТестовеКомпании и организацииЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииСоциални грижиЗдравни съветиОбразованиеПроизводителиБотаникаЛечения