Начало История на медицината Влияние на Първата холерна пандемия на Китай

Влияние на Първата холерна пандемия на Китай

От 1820г.

Влияние на Първата холерна пандемия на Китай - изображение

Началото на Първата холерна пандемия в Китай според Ву Лиен-тех (1934) е още през 1817 година. Ученият твърди, че холерата достига до Китай по суша. Въпреки това категорично е доказано, че опасното инфекциозно заболяване напада Китай през 1820 година по море чрез Бирма и Банкок. В Кантон е първото китайско пристанище, пострадало от холера, а по-късно хората, живеещи в близост до пристанищата Венчоу и Нигпо също се заразяват с опасното заболяване. Впоследствие холерата се разпространява в долината на Яндзъ, а северната част на страната се заразява с болестта през следващата година. Холерни огнища се появяват в централната и северната част на Китай последователно от 1822 до 1824 година.
Интересно е да се добави, че според изявление, направено от „HUC” не е изключено холерата да се е зародила първоначално в Пекин, след което заболяването „преминава” през Великата китайска стена и достига посредством маршрутите, следвани от керваните до Кяхта, разположена до руската граница.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2542143/pdf/bullwho00557-0108.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияНовиниСнимкиМикробиологияПатологияЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаЗдравни съветиОрганизацииВидеоРецептиЛеченияСпортГеографияНаправления в медицинатаДиетиСпециалистиНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиТестовеБотаника