Начало История на медицината Времева линия, отразяваща развитието на фармацията до 1498 година

Времева линия, отразяваща развитието на фармацията до 1498 година

От 1240г.

Времева линия, отразяваща развитието на фармацията до 1498 година - изображение

Монашески аптеки


Във времето, съхранило спомените за останките от Средновековието знанията на Запада по фармация и медицина били съхранени в манастирите (тази тенденция е най-забележителна от пети до дванадесети век). Голяма част от учените, живели около 7 век са получили обучението си именно в манастирите. Медицински ръкописи от много острови са били преведени или преписани, за да се ползват в манастирските библиотеки. Монасите са събрали билки или са ги отглеждали в собствени билкови градини. Те са ги използвали, за да лекуват болните и ранените. Билкови градинки, подобни на тези от картината все още могат да бъдат открити в манастирите в много страни.

Първите арабски аптеки

Арабите разделяли изкуството на фармацията и медицината, създавайки в Багдад в края на осми век един от първите частни магазини за лекарства. В тези магазини се съхранявала част от гръко-римската мъдрост, а търговията се развивала с помощта на големите количества сиропи, сладкиши, консерви, дестилирани води, тинктури и алкохолни течности.

Когато мюсюлманите започнали да навлизат в Африка, Испания и Южна Франция донесли със себе си и новия, непознат модел на фармацията, който бил асимилиран бързо от Западна Европа.

Отделяне на медицината и фармацията


Европейските страни, възприели арабското влияние започнали да създават първите обществени аптеки още през 17-ти век. Въпреки това, първата аптека, функционираща във вида, в който сме свикнали се появява през 1240 година в Сицилия и Южна Италия.

 

Поява на първата фармакопея

Идеята за появата на фармакопеята е осмислена отново в Италия или по-точно във Флоренция. Фармакопеята „Nuovo Receptario”, (първоначално) написана на италиански се превръща в правен стандарт за града през 1498 г. Този ценен документ станал факт благодарение сътрудничеството между Гилдията на аптекарите и Медицинското общество.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.pharmacy.wsu.edu/history/a%20history%20of%20pharmacy%20in%20pictures.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛайфстайлЛичностиОткритияГеографияСнимкиОрганизацииПсихологияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСпортСоциални грижиФизиологияАлт. медицинаТестовеРецептиВидеоКомпании и организацииСпециалистиПроизводителиАптекиНормативни актовеБотаника