Начало История на медицината Времева линия, отразяваща развитието на фармацията до 1820 година

Времева линия, отразяваща развитието на фармацията до 1820 година

От 1820г.

Времева линия, отразяваща развитието на фармацията до 1820 година - изображение

Изолиране на органични киселини от Карл Вилхелм Шееле

През краткия си жизнен път, Карл Вилхелм Шееле е направил открития, които са донесли за подобряването на живота на хората. Въпреки това, той никога не е забравил, че на първо място е фармацевт. Всичките му открития са направени в шведските аптеки, в които той е работил като чирак, чиновник, а накрая и като собственик. Шлее е направил хиляди експерименти, откривател е на кислородната, хлорната, винената, циановодородната киселини. В опитите си той активно използвал непознатите до този момент волфрам, молибден, глицерин, нитроглицерин, както и безброй други органични съединения.

Откритие на алкалоидите

Шведският фармацевт Шелее "проправил пътя" за изолирането на органичните киселини от растителни източници. Неговият пробив във фармацията е почти толкова ярък като този на младия немски аптекар Фридрих Вилхелм Адам Сертурнер – бащата на алкалоидите. Първите му съобщения за откритието на новия клас медикаменти били оспорени през 1816 г. Въпреки това, той провел нова серия от смели, потресаващи експерименти в неговата аптека в Айнбек. Физиологичните тестове Сертунер провеждал върху себе си и трима негови приятели. След това последвали признанието и славата Сертурнер продължил да експериментира с органичните химически съединения  през целия си живот.

Пречистване на хинина

През 1817 година френските фармацевти Пиер-Жозеф Пелетие и Жозеф-Биенеме Кавенту изолирали еметин от ипекакуана. Те са отговорни и за откритието на стрихнина и бруцина от Nux Vomica през 1818 година. Две години по-късно фармацевтите обявили публично методите си за разделянето на хинин и цинхонин от кората на хининовото дърво. Изолираните от тях чисти соли започнали да се произвеждат масово.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.pharmacy.wsu.edu/history/a%20history%20of%20pharmacy%20in%20pictures.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛайфстайлЛичностиОткритияСнимкиГеографияОрганизацииПсихологияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСпортФизиологияСоциални грижиАлт. медицинаТестовеРецептиВидеоКомпании и организацииСпециалистиАптекиПроизводителиНормативни актовеБотаника