Начало История на медицината Връзката между луната и женската менструация

Връзката между луната и женската менструация

Връзката между луната и женската менструация - изображение

Менструацията на жените е обвързана с циклите на луната буквално хилядолетия наред. Преди да се появи съвременната наука, за да обясни, че женският цикъл се ръководи от промяната в съотношението на хормоните, се е смятало, че менструацията следва лунните фази. Все пак луната контролира великите океани, защо да не въздейства и върху женското тяло? Поради тази причина някои хора смятат, че е възможно жената да преминава през два фертилни периода през месечния си цикъл: първият е по време на овулацията, а вторият зависи от фертилния период, определен от луната.

Твърди се, че жените в миналото, които са живеели на открито, далеч от всякакви изкуствени източници на светлина, овулирали при пълнолуние, а началото а менструацията им настъпвала при новолуние. Но случаят със съвременните представителки на нежния пол не е такъв и естественият им ритъм е повлиян до голяма степен от изкуствената светлина и останалите антропогенни източници на лъчение.

До луната…

Теорията за лунната фертилност е представена от д-р Юджийн Джонас. През 50-те години д-р Джонас се опитал да открие обяснение защо толкова много жени забременяват, когато не би трябвало – извън периода на овулацията си. Този факт навел д-р Джонас на мисълта, че може би жените имат повече от един фертилен период по време на месечния си цикъл. Тъй като д-р Джонас бил запален по астрологията, той решава да проучи тази страна на въпроса.

Не е изненадващо, че д-р Джонас отначало подхожда със скептицизъм и разглежда фактите от медицинска и научна гледна точка. Тъй като тази теория не може да бъде потвърдена със съвременни доводи, много учени отхвърлят идеята за двата фертилни периода в месеца и дори я наричат "глупост". Въпреки това едно британско проучване открива, че броят на мъжките сперматозоиди се увеличава значително по време на лунния фертилен период. Според друго изследване жените, които се въздържат от полови контакти по време на овулацията и лунния си фертилен период, предотвратяват нежеланата бременност 98% по-успешно от останалите. За сравнение, ефективността от "пазене" по време на биологичния фертилен период е само 75%.  

Мит или реалност?

Въпреки че връзката между луната и нашите тела не е все още напълно осъзната и доказана, фактът, че се влияем от фазите на луната си остава. Най-лесният пример е, че нашето настроение и емоции достигат връхни точки по време на пълнолуние. Това се подкрепя и от факта, че лекарите и сестрите, които работят в спешните отделения и Бърза помощ твърдят, че най-натоварените им нощни смени се случват именно, когато луната е пълна. Връзката между жената и луната е не само отдавнашна, но и много по-силна. Акушерите също твърдят, че най-много бебета се раждат при пълнолуние.

Следенето на менструалния цикъл спрямо лунните фази е една от най-древните форми на менструален календар. Всъщност дори се смята, че първите календари са основани именно върху записките на жените, които следели мензиса си спрямо лунните фази. Но паралелно с преминаването от езичеството към християнството, човечеството преминава от лунния календар (състоящ се от 13 месеца, всеки по 28 дни, общо 364 дни) към слънчевия.

Много жени решават да се върнат към лунния календар, за да следят цикъла си, докато други го използват като допълнение към основния си менструален календар. Те също така смятат за полезно да използват луната като ръководство за своя цикъл, защото тя им предоставя визуална представа за напредването на месечния им цикъл.  

Как?

За да разберете лунния фертилен цикъл, първо трябва да разберете цикъла на луната. Много е просто, всеки месец луната преминава от новолуние през нарастваща луна към пълнолуние и намаляваща луна, за да се стигне до първоначалната точка – новолуние. Пряко свързано с това е фактът, че средно менструалният цикъл на жената трае около 28 дни. Разбира се има изключения – нормално е той да варира от 25 до 34 дни.

Лунният фертилен цикъл работи на принципа, че можете да заченете в онази фаза от месечния цикъл, в който е била луната, когато сте родени. Например, ако луната е намалявала, при раждането ви, след началото на менструацията по време на пубертета ще бъдете фертилни винаги, когато луната намалява. Смята се, че причината за тази фертилна фаза е, че луната предизвиква определени биохимични и хормонални състояния във вашето тяло, които след това продължават да влияят върху тялото ви през целия ви живот.

За да откриете лунната си фертилна фаза е необходимо само да разберете в каква лунна фаза сте се родили.

Теорията на д-р Джонас твърди, че полът на детето също може да се определи от астрологичния знак, в който е била луната по време на зачеването. Разбира се това твърдение трудно би могло да се докаже и лежи по-скоро в зоната на псевдонауката.

Тъй като лунният фертилен цикъл продължава 28 дни, а вашият цикъл най-вероятно не, възможно е да сте във фертилна фаза два пъти през месечния си цикъл. Някои изследователи смятат, че лунната фертилност може би е виновна за спонтанната овулация и може да обясни защо толкова много жени забременяват, въпреки че се пазят по време на биологичната си овулация. Но също така е възможно двата фертилни периоди да съвпадат.

Всичко, написано до тук, попада в сферата на алтернативната медицина, и трудно може да бъде доказано или отхвърлено. Но ето и малко научни данни. Според едно изследване, в което участвали 826 жени с нормален менструален цикъл на възраст между 16 и 25 години, при около 28.3% от тях менструацията започвала около новолунието.

Всяка жена може да проследи фазите от месечния си цикъл, съпоставени спрямо фазите на лунния цикъл и да си извади заключенията.

по статията работи: Величка Мартинова

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.epigee.org/menstruation_lunar_fertility.html

снимка: pixabay.com 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиДиетиАнкетиЗдравни съветиИсторияНовиниХранене при...СпортАлт. медицинаФизиологияБотаникаЛечения