Начало История на медицината Връчване на първия Хикманов медал за принос в анестезиологията през 1931 година

Връчване на първия Хикманов медал за принос в анестезиологията през 1931 година

От 1931г.

Връчване на първия Хикманов медал за принос в анестезиологията през 1931 година  - изображение

Д-р Хенри Хил Хикман (1800-1830) е английски лекар, който е извършвал експерименти с употребата на въглероден диоксид (CO2), за да индуцира състояние, при което жизнените показатели биват потиснати, до състояние на летаргия. През 1824 година той обявява, че този експеримент би намерил приложение като техника за прилагане на хирургична анестезия.

Четири години по-късно той демонстрира своя метод пред Кралската академия по медицина в Париж. За съжаление неговите идеи биват отхвърлени поради реалния риск CO2 да се предизвика задушаването на пациентите. Пионерската работа Хикман бива игнорирана в продължение на един век.

През 1931 г. Кралското дружество по медицина „Royal Society of Medicine” присъжда за пръв път Хикманов медал, с който биват отличени лицата, имащи оригинален подход и принос в областта на анестезиологията. Подобна чест се отдавала на лекарите веднъж на четири години.

Снимките по-долу показват как изглежда Хикмановият медал.

Вторият Хикманов медал е бил присъден на д-р Ралф М. Уотърс през 1944 година. Доктор Уотърс е основал първия учебен отдел по анестезиология, а неговите изследвания, касаещи употребата на CO2 са подпомогнали разработването на първите модерни анестезиологични системи със затворен цикъл. Анестезиологичните апарати, функциониращи в затворен кръг „издишват” непрекъснато малко количество газообразни анестетици в затворена система, в която се добавя кислород и се премахва въглеродният диоксид.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/123/hickman-medal

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаСнимкиИсторияЛюбопитноСпециалистиЛеченияНормативни актовеНовиниЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиХранене при...ОрганизацииКлинични пътекиЗаведенияТестовеАлт. медицинаРецептиВидеоКомпании и организацииСпортОткритияГеография