Начало История на медицината Вторична профилактика на сърдечния инфаркт с ацетилсалицилова киселина през 70-те и 80-те години на 20 век

Вторична профилактика на сърдечния инфаркт с ацетилсалицилова киселина през 70-те и 80-те години на 20 век

От 1970г.

Вторична профилактика на сърдечния инфаркт с ацетилсалицилова киселина през 70-те и 80-те години на 20 век - изображение

При всеки човек, преживял сърдечен инфаркт, рискът от втори сърдечен удар е драстично повишен. Това означава, че е много важно веднага след възстановяването от първия инфаркт да започнат мерки за предотвратяване на следващия. Медиците наричат това периодично предпазване или вторична профилактика. Това преди всичко означава изключване на индивидуалните рискови фактори, причинени най-често от начина на живот: високото кръвно налягане, високото ниво на холестерол, пушенето и други.
Много често за нормализиране на кръвното налягане и на стойностите на кръвните липиди се назначават медикаменти.

Успоредно с това огромна роля огромна роля за вторичната профилактика играе ацетилсалициловата киселина (АСК). Още в началото на 1970 година в Англия се е провело едно от най-големите изследвания, което трябвало да установи дали АСК може да намали риска от втори сърдечен инфаркт. В него участие са взели над 1200 мъже под 65 години. В продължение на 2 години след първия сърдечен инфаркт те получавали или АСК в доза 300 мг, или плацебо. Резултатът ясно говорел в полза на АСК: в плацебо групата починали 61 човек, а в АСК групата само 47.

Други изследвания имали подобни резултати. През 1980 година статистикът Рихард Пето е провел на много различни, но идентични по своя метод изследвания за профилактичното действие на АСК относно реинфаркта – така наречения метаанализ. Целта на такъв метаанализ е чрез включването на голям брой изследвания да се осигури представителен резултат и до голяма степен да се изключи случайността. Ако при едно изследване се докаже положително действие на АСК за предпазване от втори инфаркт, тогава би могло все още да бъде чиста случайност, докато ако този резултат е налице след оценката на много изследвания, тогава може да си приеме, че АСК действително снижава нивото на реинфарктите.

Пето оценил шест големи изследвания върху общо над 10800 пациенти с инфаркт, които получавали за профилактика на реинфаркта по 300 до 1500 мг АСК и то в продължение на 1 до 4 години. При пациентите, лекувани с АСК, броят на смъртните случаи от заболявания на коронарното кръвообращение са намалели с 10 %.

Ефектът от лечението с АСК изглежда не бил зависим от избраната доза: доза от 300 мг имала същото превантивно действие, както доза от 1500 мг. Затова учените от фармацевтичната компания "Байер" препоръчват за профилактика на реинфаркта аспирин в дневна доза от 300 мг.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаПатологияЛюбопитноТестовеКлинични пътекиАлтернативна медицинаЗдравни проблемиНовиниМедицински изследванияЗдравни съветиСнимкиЛеченияРецептиБотаникаЛайфстайл