Начало История на медицината Въвеждане в употреба на хемоксометъра на Флаг

Въвеждане в употреба на хемоксометъра на Флаг

От 1916г.

Въвеждане в употреба на хемоксометъра на Флаг - изображение

По време на операция, анестезиолозите са задължени да извършват задълбочено наблюдение над промените в жизнените функции на своите пациенти, да следят за дишането и оксигенацията. Устройство от снимката по-долу, наречено хемоксометър или окси хемоглобинометър е създадено и проектирано (около 1916 година) от д-р Полел Флаг (1886-1970) около като средство за оценка на това колко кислород е циркулирал в кръвта на пациента.

Когато д-р Флаг е проектирал този инструмент, анестезиолозите вече извършвали подробен мониторинг на цвета на кожата на пациентите по време на хирургически интервенции с анестезия. Оттенъкът в цвета на кожата е изключително важна част от всяка медицинска оценка, но за съжаление не е най-точният показател при изграждането на преценката за точното ниво на кислорода в кръвта. Д-р Флаг вярвал, че именно неговият хемоксометър значително ще подобри способността на анестезиолозите да оценяват точно нивото на кислород в кръвта на своите пациенти. Той също така считал, че неговата употреба ще даде възможност на медиците да се намесят своевременно, за да може да се спаси животът на пациента.Д-р Флаг е работил с експерт по цветовете, запознат със системата на Мунсел, която групира цветове по три качества: оттенък, осветеност и наситеност на цветовете. Двамата са създали поредица от скали, които представят различната наситеност на кислорода в кръвта. Тези цветови оттенъци могат да се наблюдават най-ясно в цветовете на ноктите, кожата и лигавиците на пациенти под анестезия. Цветните скали не можели да отчетат данните на пациентите с тъмни тонове на кожата или тези, при които съществуват определени условия, които значително биха променили цвета на кожата, като например хепатита. При тези обстоятелства д-р Флаг препоръчвал отчитането на цвета на тъканите и кръвта по време на хирургичната манипулация.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/762/flagg-haemoxmeter

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноСпециалистиЛеченияНормативни актовеНовиниНаправления в медицинатаОрганизацииЗаведенияИзследванияАлт. медицинаКлинични пътекиХранене при...