Начало История на медицината Въвеждане на бутони за подаване на кислород в апаратите за анестезия през 1971 година

Въвеждане на бутони за подаване на кислород в апаратите за анестезия през 1971 година

От 1971г.

Въвеждане на бутони за подаване на кислород в апаратите за анестезия през 1971 година - изображение

Историята, разказваща за употребата на анестезията в медицинската наука свидетелства, че през 1890 година анестезиологичните апарати започнали да използват и кислород като част от упойващите смеси. Когато било необходимо да се приложи реанимация на пациентите, подаването на упойка от апарата спирало, но поемането на кислород продължавало да протича. Притокът на всеки газ, преминаващ през машината се контролирал ръчно от кранче, а изразходваното количество анестетик се регистрирало чрез вертикален разходомер. Във всеки апарат крановете и разходомерите за всеки газ били разположени от ляво на дясно в един и същ ред. Въпреки това местоположението на тези редове често варирало при отделните модели.

До 1971 година копчетата на апаратите за анестезия можели да бъдат разположени единствено едно до друго. Това се правело, за да се улесни работата на медиците. През същата година д-р К. Родерик Калвърли представил създадения от него иновативен дизайн в начина на подаване на кислород в анестезиологичните апарати. Д-р Калвърли е бил сред медиците, привлечени от изследователската дейност, която можело да бъде осъществена единствено чрез работа във военната медицина. Именно военната медицина е подпомогнала до голяма степен развитието на историята на анестезията.

Медикът въвел в употребата бутон за управление, който се задействал само с докосване. Това намалявало вероятността от допускане на грешки, а анестезиолозите вече имали възможност да се съсредоточат единствено в реанимирането на пациентите. Новото копче можело да бъде монтирано бързо, лесно и евтино на всеки апарат. Простотата на тази характеристика за безопасност направила копчето за кислород стандартно за моделите след 1978 година.


Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/775/calverley-oxygen-knob

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеНовиниФизиологияСпортЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаИзследванияПроизводителиЛайфстайлХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиОткритияГеография