Начало История на медицината Въвеждане на нов вид педиатрична маска за прием на инхалационни анестетици от 1950 година

Въвеждане на нов вид педиатрична маска за прием на инхалационни анестетици от 1950 година

От 1950г.

Въвеждане на нов вид педиатрична маска за прием на инхалационни анестетици от 1950 година - изображение

„Шлемът” от снимката по-долу първоначално е бил част от реквизита на американското детско телевизионно шоу „Space Patrol”, гледано в началото на 1950-те години. Този шлем е имал два отвора откъм гърба и в предната си част, за да се избегне опасността от задушаване.

Популярността от шоу програмите на космическа тематика, а и надеждността на този вид шлемове привлекли вниманието на медиците, които започнали да ги използват като инструменти, приложими за целите на детската хирургия. Децата можели да бъдат доста трудни пациенти, що се касаело до инхалационната анестезия. Новият вид маска била внедрена от няколко анестезиолози, а на децата се обяснявало, че това е специален космически шлем. Така присъствието на някои играчки и този нов вид маска правели приема на инхалационните анестетици по-малко страшно за децата изживяване.

През 1955 г. д-р Тина Бугас, която е специалист в Детския медицински център в Бостън, показва на снимката по-долу как може да се използват космическият шлем и гумената играчка, която държи момеченцито в операционата зала и как децата несъзнателно вдишват анестетиците.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/669/space-helmet

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаХранене при...НовиниОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътеки