Начало История на медицината Въвеждане на пазара на инсулина на фармацевтичната компания "Ели Лили"

Въвеждане на пазара на инсулина на фармацевтичната компания "Ели Лили"

От 1922г.

Въвеждане на пазара на инсулина на фармацевтичната компания "Ели Лили" - изображение

Почти веднага след откриването на инсулина в университета на Торонто (в началото на 1920-та година) стартирало търговското производство на продукта. Така диабетът спрял да бъде приеман като смъртна присъда за хората. Разбира се, инсулинът не бил лек за социалнозначимото заболяване, но когато се ползвал правилно и в съчетание с наблюдение и диета, диабетиците можели да водят дълъг и активен начин на живот.

През 1922 г. фармацевтичната компания "Eli Lilly" станала първата фирма, произвела за търговски цели инсулин. Учените съумели да извлекат и пречистят хормона на задстомашната жлеза на свине и говеда. Суровините за производството на лекарството се доставяли от кланиците. Първите инсулини са варирали значително от гледна точка на чистотата и силата на продукта. Производителите постепенно започнали да подобряват техниките за пречистване, а в резултат на това били разработени и новите дългодействащи инсулини. Въпреки че от структурна гледна точка лекарството не било идентично с човешкия инсулин, инсулинът, добит от животни, се оказал също толкова високо ефективен метод на лечение.

Развитието на новоутвърдената терапия трансформирало третирането на диабета, който се превърнал от фатална болест в хронично състояние, което изисквало от пациентите да се придържат към определен стил на живот. Едно от последствията от тази промяна било създаването на население, зависимо от инсулина.

Освен това по определени причини, които не са съвсем изяснени, промените в начина на живот и хранителните навици също до голяма степен с времето са допринасяли за броя на американците, заболели от диабет. Взети заедно, тези фактори са довели до все впечатляващо разширяване в търсенето и употребата на животоподдържащия хормон.

След 1980 г. започнали да се прокрадват притеснения, че търсенето на инсулина би затруднило доставките на животинските задстомашни жлези като суровина за извиличането на лекарството. Новите достижения в областта на биотехнологиите са предоставили алтернативен източник за направата на инсулин. Така били разработени в началото на 1970 г. първите генетично модифицирани бактерии за производство на човешки инсулин. Този "рекомбинантен инсулин" за пръв път попаднал на пазара в средата на 1980 година (под търговското наименование марката "Humulin").

След въвеждането си на пазара лекарството "Humulin" бързо заменило традиционните източници на инсулин. Днес, почти цялото количество от медикамента, което се използва в САЩ, е произведено чрез рекомбинантната техника. За повечето потребители на инсулина, тази промяна се оказала фактор, променящ качеството им на живот.


Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://americanhistory.si.edu/collections/object-groups/insulin-and-diabetes-management?ogmt_page=insulin&edan_start=20

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиСпортНовиниХранене при...ЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиВидеоАлт. медицинаФизиологияРецептиИзследванияИнтервютаЛайфстайлБотаника