Начало История на медицината Въвеждане на спринцовката за спинална анестезия на д-р Питкин

Въвеждане на спринцовката за спинална анестезия на д-р Питкин

От 1927г.

Въвеждане на спринцовката за спинална анестезия на д-р Питкин - изображение

Спиналната анестезия включва инжектирането на локални анестетици около гръбначния стълб. Тази манипулация бързо блокира болката в желаните области от тялото. Американският хирург д-р Джордж Питкин (1885-1943) е роден в годината, в която спинална анестезия бива представена за пръв път пред медицинското общество. За съжаление процедурата способства за немалко трудности, а ползите от нея са малко. Тези фактори, както и някои други особености на медицинската процедура карат някои американски хирурзи през 1920 година да отхвърлят употребата на спиналната анестезия.

Д-р Питкин описва собствената си техника за "контролируемо" поставяне на спинална анестезия през 1927 г. Медикът се превръща в активен застъпник за безопасното спинално анестезиране. Той отбелязва за наличието на някои усложнения от употребата на инхалационната анестезия. Те може да се преодолеят чрез използването на местна анестезия, а някои от усложненията вследствие на гръбначната анестезия може да се избегнат чрез внимателен контрол над позицията на пациента спрямо тази на операционната маса.

Д-р Питкин описва в статия за местен вестник разработената от него спринцовка, предназначена за поставяне на анестезия. Приспособлението може да се презарежда през тръба, без да се премахва иглата. Това е още една стъпка към въвеждането на  непрекъснатата спинална анестезия. Техниката е въведена от д-р Уилям Лемън през 1940 г.

Снимката по-долу показва как е изглеждала разработената от д-р Питкин спринцовка.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/612/pitkin-syringe

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияСнимкиЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиНовиниБотаникаХранене при...СпортАлт. медицинаИзследванияКлинични пътекиИнтервютаНаправления в медицинатаОрганизации