Начало История на медицината Въвеждане на първата ефективна терапия за лечение на шизофрения

Въвеждане на първата ефективна терапия за лечение на шизофрения

От 1927г.

Въвеждане на първата ефективна терапия за лечение на шизофрения  - изображение

След като в началото на 20-ти век специалистите си "стиснали ръцете" по въпроса за това, че шизофренията е ново психично заболяване, те бързо се впуснали в търсене на адекватни методи да го атакуват. Редица архаични и откровено плашещи процедури от по-ранни векове били изоставени, за да направят място на по-нови и съвременни решения.

Една от тези нови терапии, която се смята и за първата ефективна процедура срещу въпросното ментално разстройство, била въведена от унгарския специалист Ладислас Джоузеф Медуна.

"Щипка" биография

Медуна бил роден в Будапеща в заможно семейство през 1896г. В периода от 1914-та до 1921-та младежът учил медицина, макар и с леки прекъсвания заради това, че бил мобилизиран на фронта.

Когато получил пълноценната възможност да се отдаде на професията си, специалистът бил назначен на длъжност в института Hungarian Interacademic Institute for Brain Research, също в Будапеща. В началото на своята кариера, унгарецът се развивал под зоркото ръководство на небезизвестния Кароли Шафер, а през 1927г. двамата експерти се преместили в Психиатричния институт в града и стартирали серия от клинични проучвания, касаещи областта на психопатологията.

В поход срещу шизофренията

По време на своите многобройни наблюдения Медуна установил нещо, поне според него, крайно любопитно. А именно следното: че при пациентите, починали от епилепсия се наблюдавало завишена концентрация на т. нар. мозъчна глия. При шизофрениците обратното – регистрираните нива били по-ниски от нормалното. Ладислас предположил, че ако нарочно предизвика припадъци при болните от шизофрения, това ще доведе до евентуално нормализиране в концентрацията на глията и съответно - до оздравяване. Речено, сторено.

Естествено, Медуна побързал да провери твърдението си. Тъй като рискът все още не бил изчислен, в началото психиатърът решил да проведе тестове с животни. Използвайки различни химични съединения, между които главно алкалоиди, специалистът изкуствено (чрез инжектиране на въпросните субстанции) се опитал да предизвика своеобразни епилептични припадъци. В крайна сметка камфорът, разтворен в мазнина, се оказал най-подходящото средство за извършване на споменатата терапия. По-късно камфорът бил заменен с метразол.

През 1934г. Джоузеф Медуна се преместил в малка психиатрична болница извън Будапеща, за да изпробва процедурата върху шизофреници в крайно тежко състояние. Специалистът избрал 11 пациента, които минали през лечението, а в резултат при трима от тях се наблюдавал положителен отговор. В своята автобиография Медуна съобщил, че лекувал 33-годишен индивид, покосен от кататония и, че само след 5 процедури симптомите на заболяването изчезнали. Последвали нови тестове, разбира се.

През 1935г. унгарецът публикувал в медицински журнал резултатите от проучванията си, а по-късно ги обобщил в своя популярен научен труд "Die Konvulsionstherapie der Schizophrenie". Оказало се, че от 110 лекувани по неговия начин пациенти, при половината от тях било отчетено известно подобрение. Резултатите били по-обещаващи при онези от тях, които боледували от по-малко от година, а дългогодишните шизофреници имали по-малък шанс за възстановяване.

Така, скоро след това в редица психиатрични центрове по света процедурата започнала да се използва редовно. На практика, тя се превърнала в първата ефективна терапия срещу шизофрения (паралелно с нея била въведена и процедура с инсулин, за която обаче ще стане дума в отделен материал).

В исторически план, своеобразното лечение се явява и първообраз на електрошоковата терапия, която щяла да се появи близо десетилетие по-късно.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medscape.org/viewarticle/418882_6

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияБотаникаНовиниПсихологияХранене при...СнимкиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиАлт. медицинаКлинични пътекиЗдравни съветиОрганизацииАнкетиИзследвания