Начало История на медицината Възникване на молекулярната биология

Възникване на молекулярната биология

От 1950г.

Възникване на молекулярната биология - изображение

Генната терапия, както и секвенирането на човешкия геном или създаването на нови животински видове по трансгенен път са част от научните проекти и разработки, които в настоящия момент вълнуват медиите и голяма част от обществото. Тези нови възможности за опознаване и променяне на генетичното наследство на живите организми са плод на молекулярната биология - наука, чието развитие започва около 1950 година.

Молекулярната биология представлява своеобразна съвкупност от методи и открития, позволяващи да се анализират на молекулно ниво моменти от живота, стоящи в основата на зараждането му.

Като научна дисциплина молекулярната биология е плод на взаимодействието на две биологични направления, търпели бурно развитие до началото на 20ти век- генетика и биохимия. Всяка от дисциплините има свой добре дефиниран обект на изследване: генът за генетиката, белтъците и ензимите за биохимията.

Молекулярната биология възниква и започва развитието си в момента, в който се уточнява връзката между тези два обекта. Генът е идентифициран като макромолекула - ДНК. Определена е структурата на последната, характеризирана е ролята й в белтъчния синтез.

Молекулярната биология обаче не е нова дисциплина в точния смисъл на думата, а е по-скоро нов начин за възприемане на живото същество като резервоар и предавател на информация. Това ново виждане е в основата на последващото бързо развитие на генното инженерство. И ако е сравнително трудно да се дефинира съдържанието на историята на молекулярната биология, то в замяна на това лесно може да се уточни периодът на осъществяване  на тази революция в биологичната наука. Новите идейни подходи за анализ на живата материя се създават между 1940 и 1980 година.

Настоящият труд обхваща изцяло тъкмо тази революция - както в идейната, така и в практическата й част. Молекулната биология и генното инженерство обаче са толкова тясно свързани помежду си, че е невъзможно да бъдат разделени исторически. Генното инженерство не може да бъде разбрана без молекулярната биология възниква в момента, когато търсещият дух на някои генетици поставя въпроса за природата и действието на гените вън от съществуващото квазиабстрактно виждане по този проблем. Тя се ражда тогава, когато биохимиците започват да се опитват да разберат как клетката произвежда основните фактори, определящи спецификата на живите организми- белтъците и ензимите, и каква е ролята на гените в този процес.

По-трудно е да се определи краят на тази история. Ние все още живеем в условията на молекулната "парадигма", а повечето биолози все още работят в идейните й рамки. 

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Мишел Моранж, "История на молекулярната биология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлПсихологияПроизводителиОрганизацииСнимкиЛичностиОткритияГеографияАлт. медицина