Начало История на медицината Възражения срещу фагоцитната теория на Иля Мечников

Възражения срещу фагоцитната теория на Иля Мечников

От 1884г.

Възражения срещу фагоцитната теория на Иля Мечников - изображение

След доказване на своята теория и хипотеза, Иля Мечников среща доста опровержения и нападки относно своето откритие, които той приема като предизвикателство за още опити, с които да докаже правотата на своите твърдения.

Смята се, че един от първите противници е бил немският учен Баумгартен, опитващ се да докаже теории противоречащи на създадените от Мечников. Едва след години Баумгартен приема част от теорията на Иля за фагоцитозата.

Ученият Вайгерт също се е опитал да обори теорията на Мечников, смятайки, че левкоцитите не унищожават вредните бактерии, а само поглъщат техните мъртви тела.

Голяма част от учените-бактериолози не приемат теорията на Мечников, приемайки, че фагоцитите играят просто допълнителна и второстепенна роля. Несъгласие е получил и от Р.Кох. В опит да отговори на някои от критиките му Иля се заема с поредният експеримент.

Заразил е лалугери с туберкулозни бактерии и е наблюдавал тяхното разрушаване вътре в клетките, с което е успял да обори дотогавашното твърдение, че бактериите постъпват умрели в самите клетки.

Иля не спира до тук. Прави и друг експеримент, вкарвайки в животински организъм вече убити туберкулозни бактерии и е стигнал до извода, че липсва реакцията, която настъпва при вкарване в организма на живи микроорганизми.

През 1889 година е успял да създаде 3 последователни статии за да опровергае поредният опит за саботиране от страна на ученият Бухнер.

В продължение на години Мечников работи неуморно над своите хипотези, всяка от които се опитва да докаже чрез експерименти и опити.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Вера Китова, "Иля Мечников"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияЛюбопитноСнимкиНаправления в медицинатаАлтернативна медицинаЗдравни съветиСпортОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеТестовеКлинични пътекиЗаведенияПроизводителиСоциални грижиОбразованиеБотаникаЛеченияАнкети